REINKARNACIJA ARČIBALDA RAJSA NA ULICAMA BEOGRADA: Čeh ima važnu poruku za SRBE, ali ga oni IGNORIŠU

čeh
Ivan Tošković

Ovaj neobični Čeh spaja nespojivo. Danju je uličar, hipik, aktivista i nesuđeni beogradski zet, a kada padne noć odlazi u svoju hotelsku sobu sa internetom odakle pravi planove za budućnost i iznova preispituje sebe i svoju vezu sa Srbijom.

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković

Razgovarali smo sa Jaroslavom Brudnijem, čovekom koji mesecima stoji na ulazu ispred Kalemegdana sa jednim neobičnim transparentom. 

Na prvi pogled deluje kao neki putnik-namernik, hipik koji skuplja novac za svoje besciljno putovanje svetom, ali kad malo bolje pogledamo transparent, vidimo reči koje najmanje očekujemo – FREE SERBIA, NO EU, bombing, 1999…

Jaroslav Brudni, misteriozni čovek sa Kalemegdana, nedavno je odlučio da proda svu imovinu koju ima u Češkoj i otisne se daleko od “hegemonije” Evropske unije. Kaže, dosta mu je češke zime. Beograd je znatno topliji i sunčaniji grad. Razočaran je politikom, socijalnim i zdravstveni programom svoje zemlje.  

– Zdravstveno osiguranje je velika prevara Evropske Unije i ne važi ni u Francuskoj, ni u Italiji – kaže Brudni kojeg smo zatekli na raskrsnici Pariske i Knez Mihailove, na samom ulazu u Kalemegdan.

Političku scenu Češke ovaj neobični čovek predstavlja gotovo bajkovito.

– Predsednik Češke je jedan star i bolestan čovek, okružen mladim i pohlepnim političarima i državnim službenicima koji slepo slušaju Brisel i tako unazađuju Češku – otkrio nam je.

Brudni ne može da shvati zašto Srbija želi da “zameni Engleze” i uđe u Evropsku uniju.

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković

Zato je i rešio da napravi transparent i, poput neke reinkarnacije Arčibalda Rajsa, obrati se Beograđanima u stilu nečujnog imperativa “Čujte Srbi!”.  

Zašto želite u Evropu? Ta ista Evropa vas je bombardovala! Verujte mi! Bio sam 11 meseci u Poljskoj i sve sam video! Brisel je upropastio veliku i moćnu Poljsku, a ista muka zadesila je i Rumuniju. Svi beže iz Unije, samo vi hrlite u nju– ubeđuje Brudni prolaznike koji samo prolaze pored njega, a tek poneko se i zaustavi da sasluša njegovu “tiradu”.

Beograđani ga verovatno gledaju kao čudaka, beskućnika i propalicu. Ipak, Brundi je mnogo više od toga!

Veru nosi u srcu, a slobodu u koferu

Svoje “bekstvo od Evrope” Brundi je započeo odlaskom u Poljsku gde je proveo 11 meseci. Nezadovoljan onim što je video u Varševi odlazi u Rumuniju, ali nakon 6 meseci “raskida” i sa tom državom da bi se konačno skrasio u hotelu na Slaviji u srcu Beograda. Kaže da je tek u Srbiji pronašao ono za čim je tragao – zrno slobode.

Ovaj neobični Čeh spaja nespojivo. Danju je uličar, hipik i aktivista, a kada padne noć odlazi u svoju hotelsku sobu sa internetom odakle pravi planove za budućnost i iznova preispituje sebe i svoju vezu sa Srbijom.

Srbi su nepoverljivi. Često me ignorišu. Ipak, za pet meseci koliko sam u Beogradu uspeo sam da naučim srpski za jedan solidan B1 nivo – kaže kroz smeh Brudni za Dnevno.rs

Sa znanjem srpskog jezika koje ima Brudni neće dobiti posao, ali on to i ne traži. On u Srbiji traga za prijateljima, ženom i slobodom.

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković

Rešio i da se ovde oženi

Čeh koji je zavoleo Beograd već 5 meseci živi u hotelu Slavija. Toliko mu se dopala Srbija i slobodoljubivi srpski narod da je odlučio da ostane ovde i pronađe ženu. Zna srpski tek toliko da može da otvori srce i ništa više. Prostim rečenicama u stanju je da izrazi svoja osećanja i namere.

Da je odlučan u nameri da se skrasi, svedoči i činjenica da je dao oglas da traži ženu, ali mu već 4 meseca niko nije odgovorio.

– Nudim prsten, kola, kuću, posao i ono najvažnije, moje srce – uzbuđeno i svečano priča Brudni.

Što se njegovih “zahteva” tiče, voleo bi “neporočnu ženu, preduzetničkog duha sklonu sportu i boravku u prirodu”.

– U životu je bitno imati dom, a dom je tamo gde je žena – filozofski objašnjava naš sagovornik.

Redakcija Dnevno.rs gospodinu Brudniju želi svu sreću u pronalaženju životne saputnice. Nadamo se da će svoj dom naći baš u našem gradu čija je svakodnevna atrakcija postao.