NOVO OMILJENO SASTAJALIŠTE BEOGRAĐANA: Pogledajte kako će izgledati preuređen STUDENTSKI TRG! (FOTO)

Studentski trg
Printscreen/Youtube

Spomenik Zoranu Đinđiću, nekadašnjem premijeru ubijenom u atentatu 2003. godine, biće postavljen naspram obeležja Njegošu na budućem šetalištu – preuređenom Studentskom trgu.

 

Poziciju tog monumenta, za koji je grad raspisao međunarodni konkurs, odredio je austrijski arhitekta Boris Podreka, rođen pre 77 godina u Beogradu, autor idejnog rešenja Studentskog trga, koji će sa Vasinom ulicom i Trgom republike biti pretvoren u pešačku zonu. Kako će spomenik izgledati i od kojeg će materijala biti sačinjen, znaće se 16. oktobra, kada žiri treba da obelodani rezultate javnog nadmetanja. Tik pored zgrade u kojoj je Đinđić nekada živeo, spomenik će, kaže Podreka, biti vidljiv i sa Trga republike i sa Kalemegdana.

Kada sam određivao mesto za to obeležje, nisam znao da je on stanovao na Studentskom trgu i ta činjenica mi je došla kao poklon jer je samo potvrdila moje uverenje gde treba da bude. To je mesto na kome se ukrštaju makro i mikrovizure: najduža osa – Kalemegdan, Trg republike i ona između dva spomenika. Ono je plod mentalne analize kako bi se došlo do artefakta, a sad dolazi umetnost, skulptura. Pločama od tamnog kamena spomenici će biti povezani, a na platou kod Filozofskog fakulteta biće pjaceta, gde će pulsirati studentski život – objašnjava Podreka za list Politika.

Kombinacija svetlih i tamnih kamenih ploča, koje neće biti strogo geometrijskog oblika, dominiraće parterom između Akademskog parka, zgrade Rektorata i hotela „Skver najn”. U tom prostoru, kada se izmesti trolejbuska okretnica i sagradi podzemna garaža, naći će se skulpture ispred Etnografskog muzeja, kandelabri i klupe sa obe strane trga, uska fontana, mini-amfiteatar i po sredini pergola. Ona će praktično sakriti kioske i stepenište i liftove za garažu.

Taj prostor bilo je teško oblikovati zbog njegove proporcije. On nije ni ulica ni trg jer je njegova dužina šest puta veća od širine. Geometrijski red u toj slobodnoj organskoj teksturi drže kandelabri sa obe strane. Implanti poput skulptura, trga koji će povezati Knez Mihailovu ulicu i park daće poseban šmek prošlosti – ističe Podreka.

Sredinom Vasine ulice Podreka je predvideo klupe koje će moći da se pomeraju i drvored, a levom stranom ulice od Trga republike protezaće se biciklistička staza prema Kalemegdanu. Vozila za dostavu, policijska i Hitne pomoći jedina će imati pristup tom delu pešačke zone koja će se naslanjati na Trg republike.

Njegova obnova, prema rešenju arhitekata Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, trebalo bi da počne na jesen.

Izmeštanje trolejbuskog terminusa, što je uslov da se Podrekine ideje razigraju na Studentskom trgu, Milutin Folić, gradski urbanista, najavljuje za kraj leta.