NAJBIZARNIJE BEOGRADSKE ULICE: Od njih lude taksisti i poštari, a ni kompas vam ne bi pomogao da se snađete (FOTO)

Avalska ulica
Ivan Tošković

Beogradske ulice su toliko lepe da vam nekada skrenu pažnju sa određenih nepravilnosti koje se u njima uočavaju i koje zapravo prkose svim pravilima i logici.

 

Beograd je naš glavni grad, nama najlepši na svetu! Jedinstven, prepun vrlina zbog kojih ga neizmerno volimo. Beogradske ulice su toliko lepe da vam nekada skrenu pažnju sa određenih nepravilnosti koje se u njima uočavaju i koje zapravo prkose svim pravilima i logici i koje često znaju da nas “izbace iz takta”. Posebno kada brzo želite da pronađete određeni objekat, imate pravu adresu i broj, ali ubrzo shvatite da vam je potreban kompas!

Pojedine ulice prestonice Srbije prkose svim pravilima! Zbog čega? Zato što u njima prestaje da važi svaka logika!

Opšte je poznato da se označavanje naziva naseljenog mesta vrši u skladu sa propisima kojima se uređuje saobraćajna signalizacija. Prema tome, postoje određena pravila koja je neophodno poštovati.

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva vrši se posebno za svaku ulicu u naseljenom mestu. Pravilo dalje kaže da – zgrade sa leve strane ulice, odakle počinje utvrđivanje, dobijaju neparne kućne brojeve, počev od broja jedan, a zgrade sa desne strane ulice, dobijaju parne brojeve, počev od broja dvaOznačavanje se vrši sa kraja ulice koji je bliži centru grada i nastavlja u pravcu periferije.

Zvuči jednostavno. Međutim, Beograd ne bi bio Beograd kada stvar ne bi malo “zakomplikovao”, a ove ulice su najbolji dokaz za to!

Avalska, Vračar

 

Avalska ulica na Vračaru odnedavno ima novo ime, ali to nije njena jedina neobičnost. Naime, i stara – Avalska, i nova – ulica Nikolaja Krasnova naopaka je!

Za razliku od ostalih beogradskih ulica u kojima kućni brojevi rastu od centra ka periferiji i to tako što su sa leve parni, a sa desne neparni, ovde je sve poređano naopako:

 

Desna strana Avalske ulice, neparni broj, Foto: Ivan Tošković

 

Leva strana Avalske ulice, parni broj, Foto: Ivan Tošković

Pariska, Stari Grad

Nije Avalska ulica jedina koja je “čudna”! Ukoliko posetite Parisku, shvatićete da sve može biti mnogo jednostavnije jer su u ovoj ulici svi brojevi na jednoj strani. Nema potrebe da lutate, već samo da idete pravo, dok se u nizu ređaju brojevi 1, 2, 3, 4… Ulica se nalazi u strogom centru grada i jedina je u Beogradu sa ovakvim rasporedom. 

Ovakav raspored prskosi svim pravilima, ali razlog postoji – u Pariskoj su svi brojevi sa iste strane, jer na suprotnoj strani objekata i nema već tamo počinje Kalemegdan i Beogradska tvrđava.

 

Pariska ulica, parni i neparni brojevi raspoređeni su na jednoj strani, Foto: Ivan Tošković

 

Gandijeva, Novi Beograd

Mislite da je tu kraj? Ne, nije! Opšte ludilo tek nastaje ukoliko vam je potreban broj nekog objekta u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu.

Ako krenete u šetnju ovom ulicom ka Savi primetićete da brojevi zgrada prema reci rastu i da je poslednji u nizu 204. E sad, ne bi tu bilo ništa čudno da vas poštar kojeg ste sreli usput ne ubeđuje da postoji i adresa Gandijeva 206, 208, 210… A gde su oni kada je ispred vas reka?! 

Zapravo, najveći brojevi u ovoj ulici smešteni su sa suprotne strane, a neki i u sokacima sa strane koji se takođe vode kao Gancijeva. Logično? Ne, nikako!