TAJNA UKLETOG OSTRVA: Lokalne vlasti su uklonile krovove sa svih kuća kako se niko ne bi vratio (VIDEO)

ey
wikipedia

Praktično zaboravljeno ostrvo na prohladnom severu Škotske, izgubljen među svim onim ostrava, skriva mnoge tajne. Ajnhalou je moguće posetiti samo jednom godišnje.

 

Naime, Orkni Heritadž Sosajeti svakog leta organizuje putovanje do ostrva koje je petsto metara udaljen od škotske obale. Turistima željnim avanture koji bi se usudili sami da veslaju do Ajnalou vlasti govore da to rade na svoju odgovornost. Snažne struje u kanalu su veoma opasne i lokalno stanovništvo ima jako dobre razloga za njegovo izbegavanje.

Svaki dan ga vidim. Istovremeno ga uopšte ne razumem– ispričao je penzionisani poljoprivrednik Bob Nelson koji svaki dan gleda Ajnhalou iz kuće s druge strane tesnaca. Kako piše BBC, najlakše je Ajnhalou sa Platonovom Atlantidom. Zaboravljeno ostrvo je visoko četrdesetak metara, a široko ni kilometar.

Međutim, ovo ostrvo je  nekada je bilo naseljeno. Prvi put se spominje u legendama o Orkniju negde u 13. veku, ali teško je reći kad su prve građevine nastale.

Domaće stanovništvo kaže da je ostrvo postojalo između svetova, što je donekle i tačno. Sigurno znamo da je kuga pogodila ostrvo 1851. godine i stanovnici su pobegli. Lokalne vlasti su uklonile krovove sa svih kuća kako se niko ne bi vratio i otada je napušten–kaže arheolog Den Li.

Ajnhaloe možemo da prevedemo kao sveto ostrvo, ali niko nije znao zbog čega je  tako bitan. Zanimljivo je da su Orkniji jedino mesto u zapadnoj Evropi bez potvrđenog manastira, a sve nas upućuje da je glavno hriršćansko svetilište bilo upravo na njemu. Ovaj manastir možda potiče čak iz 11. veka– napominje Li dok ekipi BBC-ja pokazuje ostatke crkvenog tornja.

Na bilo kom drugom mestu bi takva otkrića bila nagrađena stipendijama za istraživanje, ali Orkni je bogat sličnim nalazištima na puno dostupnijim lokacijama i Ejnhalou će svoje tajne da krije još barem neko vrijeme.