Slučaj nezabeležen u istoriji medicine: BEBA ROĐENA ČETIRI GODINE NAKON SMRTI OBA RODITELJA

Dojenje
Pixabay.com

Slučaj bez presedana u istoriji medicine odigrao se u Kini u decembru prošle godine.

 

U Kini je rođena beba četiri godine nakon što su joj roditelji poginuli u saobraćajnoj nesreći, javili su kineski mediji. 

Muž i žena koji su poginuli 2013. godine zamrzli su embrione jer su se nadali da će dobiti dete vantelesnom oplodnjom. Dečaka koji je rođen u decembru na svet je donela surogat majka iz Laosa, ali je dnevni list “Bejžing njuz” prvi put pisao o ovom slučaju prošle nedelje. 

Ovaj list objašnjava kako su roditelji pokojnog para bili prinuđeni da prođu pravno minsko polje, pre nego što su dobili dozvolu da pronađu surogat majku.

Bez presedana

U trenutku nesreće embrioni su se čuvali u bolnici u Nandžingu, zamrznuti u tečnom azotu na temperaturi od minus 196 stepeni. 

Sud je dozvolio roditeljima preminulog para da raspolažu oplođenim jajnim ćelijama. Kineski mediji pišu da nije postojao zakonski presedan koji bi utvrdio da li imaju prava da naslede zamrznute embrione svoje dece. 

Oni su na kraju dobili embrione, ali vrlo brzo se pojavio novi problem. Embrione je bilo moguće izneti iz bolnice samo ako je postojao dokaz da neka druga bolnica ima uslove da ih skladišti. Ali zbog pravnih nepreciznosti kada su netransplantirani embrioni u pitanju bilo je teško pronaći još jednu medicinsku ustanovu koja bi pristala da se uključi u ovaj slučaj

Pošto je surogat majčinstvo ilegalno u Kini, jedina mogućnost je bila da se zahvat obavi u drugoj zemlji.

Dokazivanje očinstva i porekla

Na kraju su buduće bake i deke angažovale agenciju koja nudi usluge surogat majčinstva i odabrali su Laos, gde ne postoji zakonsko ograničenje za surogat trudnoću. 

Pošto ni jedna aviokompanija nije želela da prihvati mali termos sa tečnim azotom, ovaj dragoceni teret je prebačen kolima

U Laosu je embrion postavljen u matericu surogat majke i u decembru 2017. godine je rođen dečak

Državljanstvo deteta je takođe predstavljao problem, zbog čega nije rođen u Laosu, već u Kini, gde je majka boravila na turističkoj vizi. 

Pošto roditelji nisu prisustvovali porođaju i nije ustavnovljeno poreklo bebe, baka i deka su uradili DNK test kako bi utvrdili da su njihova deca bila roditelji ovog dečaka i da je, dakle, Kinez.