Nemojte da vam praznici presednu! Vozite oprezno i naročito obratite pažnju na OVE STVARI

Saobraćajna policija
Wikipedia

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u saobraćaju da tokom predstojećih prvomajskih praznika poštuju saobraćajne propise, budu oprezni u saobraćaju i da ne voze pod dejstvom alkohola.

 

U prethodnih pet godina u vreme prvomajskih praznika poginulo je 14 osoba. Posebno je važno istaći da je, u vreme ovih praznika, povećan uticaj alkohola na nastanak saobraćajnih nezgoda.

U proseku, alkohol je zatupljen kod svake 13. saobraćajne nezgode, dok je u vreme prvomajskih praznika, uticaj alkohola još zastupljeniji. U ovom periodu, alkohol je evidentiran kod čak svake 8. saobraćajne nezgode i svako deseto nastradalo lice je nastradalo zbog uticaja alkohola.

Agencija u saopštenju navodi da su svesni činjenice da u danima prvomajskih praznika popijemo koje piće više, ali isto tako dodaju da moramo biti svesni činjenice da nikako ne smemo upravljati vozilom ukoliko smo pod dejstvom alkohola.

Agencija za bezbednost saobraćaja je pokušala da utvrdi koliki je negativan uticaj alkohola na nastanak saobraćajnih nezgoda. Utvrdili su da vozač pod dejstvom alkohola ima 13 puta veću verovatnoću da učestvuje u saobraćajnoj nezgodi od vozača koji nije konzumirao alkohol.

Apeluje se i na sve one vozače koji su iz raznih delova Evrope i sveta stigli u Srbiju i nameravaju da sa porodicom i prijateljima proslave prvomajske praznike, da imaju na umu da i u Srbiji važe slični saobraćajni propisi o zabrani upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, ograničenju brzine kretanja vozila i poštovanju drugih pravila saobraćaja na putu, kao i u inostranstvu.

Agencija apeluje na sve učesnike u saobraćaju da u vreme predstojećih praznika poštuju saobraćajne propise, oprezno upravljaju svojim vozilima, ne konzumiraju alkohol, upotrebljavaju zaštitne sisteme, poštuju ograničenja brzina, ispravno prevoze decu uz korišćenje adekvatnih sistema zaštite za decu – dečjih auto – sedišta i sigurnosnih pojaseva.