MNOGO TOGA ZAVISI OD VAS: Pet koraka za PRIVIKAVANJE DECE na vrtić

vrtic
pixabay.com

Kretanje naših mališana u vrtić nije lako ni za roditelja, a kamoli za decu. Iz tog razloga i vi, kao roditelji, ne smete da pokazujete da ste tužni kada dete vodite u vrtić.

 

Morate da budete srećni i pozitivni. Uz to, važno je da objašnjavajte detetu da ide na pozitivno mesto gde će provesti jedan deo dana bez vas, i da će to vreme veoma brzo proći, jer će se igrati sa mnogo drugarica i drugara.

Novi ljudi u detetovom životu ne mogu samo tako da se pojave – na njih se dete treba prilagoditi…

ZA POČETAK OSTANITE MALO S NJIM U VRTIĆU
Mališani će ceniti ako za početak prvih par dana u vrtiću ostanete s njima prvih pola sata. Na taj način ćete i vi moći da vidite gde doručkuju, gde se igraju i kako izgleda kompletna organizacija privatnog vrtića gde ste svoje dete upisali.

POZDRAVITE SE S NJIM NA PRAGU VRTIĆA
Mnogo će biti lakši proces privikavanja na vrtić ukoliko svaki dan kad odlazite sa svojim detetom provedete nekoliko minuta na samom pragu vrtića i objasnite mu da ćete se veoma brzo vratiti. A, u tom periodu treba da se igra sa drugarima, da jede, da nauči nešto lepo, a kada se vi vratite da vam sve to ispriča. To će im uliti samopouzdanje i mnogo će uticati na to da se opuste. Nakon nekog vremena više nećete morati ovo da radite. Dete će samo od sebe potrčati ka svojim drugarima ili vaspitačicama.

 

PSIHOLOŠKA PRIPREMA ZA VRTIĆ
Svakog dana razgovarajte sa svojim mališanom o prednostima vrtića. Na taj način će steći dodatno samopouzdanje i verovaće u ono što čuje od vas. vi ste svom detetu uzor, i dete će verovati samo ukoliko, pozitivne strane, čuje direktno od cas. Uključite u ovaj razgovor i dedu i babu. Kada Vam i oni pomognu, sve će biti znatno lakše. Dete će tako sa svih strana čuti koliko su privatni vrtići dobra stvar za njega. Biće oduševljeno na samo spominjanje vrtića.

OSAMOSTALJIVANJE
Privatni vrtići pružaju vašem mališanu mogućnost da kroz razne aktivnosti steknu samostalnost. Veoma brzo ćete primetiti da dete radi neke stvari samo, bez vaše pomoći. A, u razgovoru s njim, možete to dodatno da istaknete, tj. da je to naučilo baš u vrtiću. Vaspitači će vas redovno obaveštavati o napretku vašeg deteta, a uz vašu pomoć će se dodatno razvijati.

NIKAKO NEMOJTE DA ODUSTAJETE
Ukoliko ste sebi zacrtali kao zadatak da u određenom periodu svoje dete upišete u privatni vrtić, ostajte pri toj odluci do kraja. Svako dete je individua za sebe, i nema iste dece. Svako dete se posebno prilagođava na novu sredinu, nove ljude i generalno novu okolinu u vrtiću. Dajte im dosta vremena, saslušajte ih uvek šta imaju da kažu, pošto, nekad mogu veoma bitnu stvar da cam kažu. Neke stvari će cam ispričati samo jednom, zbog toga je interakcija od velikog, a možda i najvećeg značaja. Privatni vrtići su odličan izbor, i neće Vam biti žao ako se odlučite da tu upišete svoje dete.