NOVA MAFIJA HARA SRBIJOM: Brane teritoriju od planinara i arheologa, njihova roba je skuplja od ZLATA!

novac
Pixabay.com

Najunosnija sirovina koja se decenijama iskopava u Srbiji i prodaje za basnoslovne sume u inostranstvu nisu ni srebro ni zlato, već dragoceni arheološki predmeti! Ovako, pola u šali, a pola u zbilji, govore srpski arheolozi i upozoravaju da pljačka nacionalnog blaga ima takve razmere da je postala tema međunarodnih naučnih kongresa.

 

Zahvaljujući ovdašnjem arheološkom kriminalu, slovenački arheolog dr Mitje Guštin došao je do frapantnih podataka, upravo istražujući tržišta arheoloških predmeta, od čuvene pijace antikviteta u Gracu, do sajtova renomiranih aukcijskih kuća. Na uličnim i salonskim tezgama otrkivene su ogromne količine opljačkanog artefakta iz Srbije, a sabirajući samo cene dostupnih i vidljivih komada, na evropskoj “pijaci” godišnje se “obrne” srpske baštine u vrednosti od nekoliko desetina miliona evra.

– Ono što se može izmeriti novcem još je i najmanje vredno, jer iz Srbije odlaze unikatni nalazi koji su neprocenjivi. Mi smo glavni rudnik koji snabdeva crno tržište Evrope i SAD najvrednijim primercima arheološkog blaga. Bilo gde u Evropi, osim kod nas, nezamislivo je da idete s detektorom i bezobzirno razarate i pljačkate nacionalnu baštinu, jer su kazne drakonske – kaže za Novosti prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta.

Korać smatra da je Srbiji neophodno hitno organizovanje odeljenja MUP za borbu protiv arheološkog kriminala.

– Pljačka i trgovina arheološkim blagom je najunosnija kriminalna delatnost, u istoj ravni s trgovinom ljudima, oružjem i narkoticima. Kopači koji se lažno predstavljaju kao ljubitelji starina i kolekcionari samo su vojnici organizovanog kriminala. Reč je o vrlo ozbiljnoj međunarodnoj mreži. Većina predmeta opljačkanih u Srbiji sabira se u Beogradu, a zatim se prenosi u Beč, odatle u Švajcarsku. Tu se kroz desetine agencija kradena roba papirološki pere, odnosno dobija lažne papire o poreklu. Posle toga najveći deo predmeta se preko aukcijskih kuća prenosi u SAD, gde se najskuplje plaćaju – objašnjava dr Korać.

Obim i zaradu u arheološkom kriminalu pokazuju sve brutalnije uništavanje nalazišta i sve češći napadi na arheologe.

– Pljačkaši sad kopaju građevinskim mašinama, miniraju, presreću i zastrašuju oružjem. Eksplozivom su razneli Svrljig-grad u Niševcu, zakupljuju njive oko Sremske Mitrovice i bagerima ruše zidove skidajući sloj zemlje koji tovare u kamione da bi mirno ispirali novčiće. Šumar je nedavno na Kosmaju iznenadio pljačkaše koji su za sobom ostavili tri kilograma trotila i pola kilograma brizantnog eksploziva koji bi, da je upotrebljen, razneo sve u krugu od 200 metara! Divljim kopanjem i miniranjem pećina u Sićevačkoj klisuri uništena su najinteresantnija evropska paleolitska nalazišta – nabraja dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

Pljačkaši se ne ustežu da napadaju sve koji im uđu u atar. Nedavno, planinare u Niševačkoj klisuri je “preslišavala” grupa kopača s mačetama, a muzealce i arheologe iz Novog Pazara je na planini presreo čovek s fantomkom na licu.