ŽELE LOPTU KOJOM NEĆE MOĆI DA SE IGRAJU: U kući bez kupatila žive teško bolesni dečaci kojima treba VAŠA POMOĆ! (FOTO)

porodica Andrić
Facebook.com/StolarMileRakovac

Znate li gde je Beška? Sigurno ste bar jednom čuli naziv ovog mesta, ako ni zbog čega drugog onda zbog podizanja mosta na Dunavu. Sada ćete za Bešku pročitati zbog nečeg drugog, zbog porodice kojoj treba baš vaša pomoć.

 

Baš u Beškoj, u divnom kićenom Sremu, živi četvoročlana porodica Andrić. Tata, mama i dva dečaka – Mihael (11) i Danijel (9). Oni žive u veoma teškim uslovima, naročito uzevši u obzir da su oba dečaka veoma bolesna.

O njima je na svojoj Fejsbuk stranici pričao Milorad Jurković – Stolar Mile, najvoljeniji srpski zanatlija. Kao i uvek, Mile ne odustaje i spreman je na sve da bi pomogao ovoj porodici.

A šta njima treba?

Danijel i Mihael boluju od miopatije. Reč je o oboljenju usled kojeg mišićna vlakna gube aminokiseline i tako dolazi do njihovih oštećenja. Mihael nema pokretljivost u rukama i nogama, a Danijel u celom telo pa će mu uskoro u stomak biti ugrađena sonda kako bi mogao da se hrani pasiranom hranom.

STOLAR MILE postavlja važno pitanje!

Nažalost u ovoj zemlji i regionu postoje porodice sa decom ometenom u razvoju koji često vode veoma teške borbe 24 sata na dan da bi deci stavljali osmehe na lica… Moje pitanje za sve vas jeste da li znate za neke od njih? Ako ih i znate – zašto ih kao komšije izbegavate? Što je najgore – zašto ih kao rodbina izbegavate? Znam, teško je neke stvari gledati, ali tim ljudima treba pažnja, isto kao i njihovoj deci… Kako izgleda kada vam niko ne dolazi u kuću? Jako bolno, a oni ne traže od vas ništa – samo da dođete i pitate kako je i popijete kafu, da bi makar na pola sata pobegli od svojih problema… Ne možete da uđete? Okačite na kapiju kesu sa odećom, stvarima, voćem… UČINITE BAR NEŠTO!

Ja obilazim i uvek mi je teško, priznajem, ali ih ne napuštam jer u njihovim očima vidim osećaj dobrodošlice, a prijateljski zagrljaj i stisak ruke vas prati u mislima nedelju dana. Znate li zašto? Zato što je iskren – napisao je Stolar Mile na svojoj stranici koja sad broji već više od 39 hiljada pratilaca.

Dečaci su u pelenama i najmanje pet puta mesečno moraju da idu kod doktora. Danijel se noću guši usled jakog iskašljavanja i otkrivena mu je senka na plućima zbog koje ide na preglede i utvrđivanje dijagnoze.

Otac ove dvojice dečaka pokušava da se zaposli negde kao noćni čuvar kako bi preko dana mogao da bude sa dečacima, a da usput poveća kućni budžet koji teško izdržava lekove, terapije, vožnju do i od lekara…

Porodica Andrić živi u jednoj sobi, u kući nabijači, bez kupatila. Prošle zime su ložili i nameštaj da bi se ugrejali.

Zima ide i brzo će, potreban im je ogrev. Potrebne su im i sonde za hranjenje veličine 12 ili 14, koje koštaju oko 100 evra – prodaju se u pakovanju od pedeset komada, a Andrići koriste nekada jednu ili dve dnevno – kaže Stolar Mile.

Mihael ima jednu veliku želju

Mihael ima još jednu želju. Onu koja za većinu dece predstavlja nešto normalno, deo detinjstva, deo odrastanja. Želju koju mnogi roditelji svojoj deci mogu da ispune, ali Andrići ne mogu.

Mihaelova želja je da mu tata kupi loptu, jer gleda kako se deca napolju igraju. Možda će ta lopta ostati samo želja, jer jedno je imati, a drugo je da možeš da se igraš sa njom, ali možemo da pokušamo da pomognemo u vezi nečeg drugog i da im tako stavim osmehe na lice – napisao je Stolar Mile.

Ukoliko neko želi i može da pomogne na bilo koji način, apelujemo na vas da se javite Miloradu Jurkoviću – porukom na FB stranici “Stolar Mile”.