DOLAZE ZBOG ONOGA ČEGA SE MNOGI PLAŠE: Sve više turista dolazi u BEOGRAD iz OVIH RAZLOGA!

Trg Nikole Pašića
Wikipedia/Lošmi

Grana zdravstvenog turizma koja se u poslednjih dvadesetak godina nezaustaviljivo razvija velikom brzinom jeste dentalni turizam, poznat i kao „dentalni odmor“.

 

Dentalni turizam jeste pojam kojim se označava pojava kada jedan čovek ili grupa ljudi putuju u neku drugu zemlju sveta sa ciljem odlaska kod zubara, odnosno obavljanja određene stomatološke usluge i ujedno radi turističkog obilaska te države ili nekog njenog grada.

Do razvoja ove grane turizma dovele su promene zdravstvenih sistema u većini evropskih i svetskih zemalja. Naime, zdravstvena osiguranja u mnogim zemljama počela su štediti i pojedine usluge naplaćivati svojim korisnicima. Veliki broj stomatoloških usluga našlo se na ovom spisku. Dodatno, došlo je do poskupljenja određenih stomatoloških usluga, uglavnom onih koje se više obavljaju iz estetskih, a manje iz zdravstvenih razloga.

Cene ovih usluga razlikuju se od države do države. Najviše su u državama sa visokim životnim standardima, a mnogo niže u manje razvijenim državama poput naše. Iz tog razloga se građani razvijenijih država (poput Amerike, Kanade, Švajcarske, Nemačke, Francuske) sve ćešće odlučuju za polazak na put u manje razvijene zemlje kako bi posetili njihove stomatologe, koristili njihove usluge, ali i ujedno posetili još jedan deo zemljine površine.

Na mapi dentalnih turista vrlo često se nađe i naš glavni grad – Beograd

Beograd predstavlja jednu od veoma čestih destinacija za koju se odlučuju dentalni turisti. Kada je reč o dentalnom turizmu, naša prestonica ima mnogo šta za ponuditi – niske cene i dobar kvalitet stomatoloških usluga, stručno osoblje, mnoštvo znamenitosti za obići (spomenike, muzeje, parkove i drugo), kao i bogat kulturni, ali i noćni život. Pored toga naša prestonica nudi veliki izbor hotela i motela u kojima ćete se osećati kao kod svoje kuće. Hoteli u Beogradu smešteni su u blizini važnih znamenitosti i odlično su povezani gradskim prevozom do svih delova grada. Adekvatno su opremljeni i nude vrhunsku uslugu, što je još jedan plus ovog tipa smeštaja. Veliki broj međunarodnih letova do i sa aerodroma Nikola Tesla još jedna je činjenica koja ide na ruku razvoja dentalnog turizma u Beogradu.

Kada je reč o cenama stomatoloških zahvata i usluga u beogradskim ordinacijama, one su mnogo jeftinije (i do osamdeset procenata) nego u visokorazvijenim zemljama. Svesni potencijala dentalnog turizma pojedine privatne beogradske ordinacije u svoju ponudu su pored stomatoloških usluga počele da uključuju i smeštaj, prevoze od i do aerodroma, i druge slične ugodnosti. Međutim, reč je o retkim pojedinačnim inicijativama.

Najtraženije stomatološke usluge – ugradnja dentalnih implantanata, bezmetalnih krunica za zube i fiksnih proteza

Turisti koji u Beograd dolaze sa ciljem posete stomatologu i korišćenja njegovih usluga najviše dolaze zbog onih najskupljih usluga poput ugradnje implantanata, bezmetalnih krunica, fiksnih proteza i slično. To su usluge koje čak i u Beogradu dostižu cenu i preko hiljadu evra. U zemljama sa visokim standardima cene tih usluga su još veće, zato se njihovim građanima isplati doći u Beograd, posetiti stomatologa i u isto vreme upoznati naš glavni grad, kao i njegove znamenitosti.

Bezmetalne krunice za zube se uglavnom izrađuju od keramike. Imaju nekoliko prednosti u odnosu na metalne i metalo keramičke krunice: biokompatibilnije su i sasvim sigurno ne izazivaju alergijske reakcije. Njihove prednosti čine ih traženijim, ali u isto vreme i skupljim, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Ugradnja bezmetalnih krunica za zube u pojedinim svetskim i evropskim zemljama košta i više nego duplo nego kod nas. Zato je njihova ugradnja vrlo čest motiv dolaska stranaca u našu prestonicu.