Razgovor sa vodećim SRPSKIM NATURISTOM: “Krpicama se ne mogu sakriti frustracije, JESMO GOLI, ALI NISMO PERVERZNJACI”

Nudistička plaža
Naturistička organizacija Srbije

"Neki mediji izjednačavaju naturizam sa seksualno devijantnim ponašanjem. Nažalost, nemamo mnogo prilika da objasnimo ljudima da su u zabludi jer je čak i publika, zbog sveopšteg zanosa seksom, poistovetila nago telo sa seksualnim činom i devijantnim ponašanjem."

Naturizam je kao pokret povratka prirodi utemeljen početkom 20. veka. Bio je to revolt industrijskoj revoluciji koja je pretila da uništi i najskrovitije oaze, zaštićene od ljudske pohlepe. Tokom poslednjih 100 godina, naturizam je u našim krajevima prošao kroz različite faze, a pratile su ga specifičnosti, zanimljivosti  i brojne kontroverze.

O tome kako je biti naturista kod nas i šta to zapravo znači, razgovarali smo sa predsednikom Naturističke organizacije Srbije Goranom Filipovićem.

  • Jedna od osnovnih ideja koja se javlja u začetku naturističkog kulturnog pokreta jeste povratak prirodi.  Ako se setimo Pitagorine izreke da je čovek mera svih stvari, a ljudsko telo jedan od simbola lepote i inspiracija najvećih umetnika antike i renesanse, zbog čega je nudizam i dalje tabu tema?

Zato što su za razliku od pomenutih epoha, nosioci religije u ime Boga proglasili nastranim nešto što je prirodno. Na taj način je suzbijena ljudska sloboda uživanja u lepoti nagog tela, u lepoti prirode i onoga što nam je Bog dao. Drugi razlog jeste samovolja moćnika koji verovatno nisu zadovoljni sopstvenim izgledom, pa strah da će svako od njih izgledati lepše pokušavaju da sakriju nekakvim krpicama.

 

Dokle god smo čisti i čedni, pa nam uz to ne smeta kako izgledamo, osećamo se srećnim u svojoj koži. Onog momenta kada je ljudska priroda, uz obilatu pomoć medija, proglašena neprirodnom i nakaradnom, naturizam je postao tabu tema.

  • Mislite na one medije koji 24 sata emituju sadržaj za voajere?

Mislim na one medije koji izjednačavaju naturizam sa seksualno devijantnim ponašanjem. Nažalost, nemamo mnogo prilika da objasnimo ljudima da su u zabludi jer je čak i publika, zbog sveopšteg zanosa seksom, poistovetila nago telo sa seksualnim činom i devijantnim ponašanjem. 

 

Foto: foter/GioBertPhoto
  • Koliko je naše podneblje bilo pogodno za razvijanje naturizma, ako znamo da je jadranska obala u drugoj polovini prošlog veka bila vrlo posećena od strane naturista iz čitavog sveta?

Jadran je odavno poznat po naturizmu a jedan od prvih gostiju-naturista bio je Kazanova. Čak su i veliki svetski vladari i carevi, dolazili na jadranksu obalu želeći da budu primećeni kao naturisti. Naša zemlja je u drugoj polovini prošlog veka bila pogodna destinacija jer religijske stege nisu bile nametnute građanima. Narod je imao razumevanja za prirodne lepote i u tom ambijentu je bilo slobode da se naturizam razvija.

 

I danas su najjača nudistička uporišta bivše socijalističke države – Ukrajina, Rusija, Poljska i Češka. Zemlje Zapadne Evrope su prevazišle tu fazu. Na primer, Nemačka je donela državnu uredbu da pojedini parkovi u najvećim gradovima budu otvoreni za naturiste što podrazumeva dozvoljeno kretanje nagih ljudi 365 dana u godini.

Univerzalna pravila na nudističkim plažama:

– Stavite peškir preko ležaljki i ne narušavajte tuđi prostor

– Fotografisanje je na najvećem broju nudističkih plaža ZABRANJENO

– Ponašajte se kao da nosite odeću, a sagovornika gledajte u oči

– Posmatranje ostalih nudista je brzo uočljivo

– Kao i na ostalim plažama, vodite računa o čistoći

  • U kakvim se uslovima razvija naturistički pokret u Srbiji?

Danas je kult naturizma u Srbiji i te kako snažan. Ako pogledate parking ispred Ade Bojane, shvatićete da je većina automobila sa srpskim registarskim oznakama. Tokom osamdesetih je naturizam bio široko prihvaćeni životni stil, a već se devedesetih, sa jačanjem konzervativnih vrednosti, stvari menjaju.

 

Mi smo i tada imali određene dogovore sa bivšim gradonačelnikom Čovićem. Obećano nam je sređivanje plaže na Adi i pretvaranje bazena na Košutnjaku u nudističko kupalište. Od toga nije bilo ništa, a kada bismo danas tako nešto tražili verovatno bi nas gađali motkama ili dočekali vilama.

  • Kakva je saradnja Naturističke organizacije Srbije sa inostranim udruženjima?

Naturistička organizacija Srbije je priznata od strane INF-a (International Naturist Federation). Statut NOS-a je apsolutno usklađen sa statutom svetske naturističke organizacije, a naši članovi imaju plaćenu članarinu u INF-u. Sa markicom INF-a, svaki naš član može nesmetano ući u bilo koji resort koji funkcioniše pod okriljem INF-a. Samo člasntvo podrazumeva i popuste koji su vrlo primamljivi. Troškovi boravka u jednom resortu na prestižnim mediternaskim destinacijama, drastično su niži od troškova letovanja. Tokom sezone, aranžman od 15 dana u polupansionu košta manje od 150 evra.

 

Foto: Naturistička organizacija Srbije
  • Šta najčešće savetujete osobama koje po prvi put žele da iskuse čari naturizma?

Sve je individualno. Ja sam se na nudističkoj plaži našao slučajno, posle treninga veslanja. Članovi mog tima i ja smo želeli da se osvežimo, a kada smo shvatili da smo doveslali do nudističke plaže nije bilo povratka. Taj prvi osećaj plivanja bez kupaćih gaća privukao me je zauvek. Svima koji imaju mentalnu blokadu, a žele da prvi put odu na nudističku plažu, savetujem da odaberu jednu na kojoj nikoga ne poznaju. Slobodno se skinite i odmah u vodu.

 

Sa damama uvek pažljivo. One su zaštićenije i trudimo se da ih odbranimo od znatiželjnih pogleda onih koji vire iz žbunja ili dobacuju. U takvim situacijama svaka gošća na naturističkoj plaži biće uzeta u zaštitu. Daleko je više uznemiravanja na “tekstilnim” plažama ali to je deo mentaliteta. Naturističke plaže imaju ono što ni jedna druga nema – mir, osećaj spokojstva i zaštitu lične privatnosti.

  • Naturističke plaže su često rado posećene od strane čitavih porodica. Kako deca reaguju na naturistički ambijent?

Treba napomenuti da među naturistima ima najmanje ekcesa i problema. Mi nismo perverznjaci već smo društveni soj koji se bolje druži, više međusobno uvažava i tokom letovanja nosi manje tkanine na sebi. Deca koja odrastaju u naturističkom okruženju odrastaju izuzetno zdravo nastrojena prema svom telu, ljudskim sličnostima i razlikama.

 

Često navodim sledeći primer – Nekoliko adolescenata je nabavilo časopis za odrasle i posmatraju duplericu. Gledajući nagu devojku u veoma eksplicitnom izdanju, njihove reakcije su na ivici egzaltiranosti. Njima prilazi treći klinac koji je naturista, pogleda sliku i kaže : “Pa šta je tu tako specijalno?!” On ne posmatra ljudsko telo kao seksualni objekat već kao nešto što je prirodno i normalno.

 

Foto: Naturistička organizacija Srbije
  • Ko se brine o naturistima tokom boravka na plaži?

Za razliku od “tekstilnih” plaža gde spasilac mora da interveniše za svaku sitnicu, na nudističkoj toga nema. Svi koji su tu poštuju određene dogovorne principe koji se odnose na poštovanje ličnog prostora, održavanje mira i prijatnog ambijenta. Rado prihvatamo nove članove. Ukoliko neko od prisutnih uznemirava druge, mi ga ili asimiliramo ili mu jasno stavimo do znanja da mora da ode. 

  • Koliko je Ada Ciganlija daleko od prestižnih svetskih naturističkih destinacija?

Mi smo od nadležnih zatražili da nas od pogleda ostalih posetilaca odvoji živa ograda i ona je sada tu. Takođe, tražili smo da nudistički deo bude ograđen i nekim reklamnim panoima i od ovog leta naša želja je ispunjena.

 

Ono što nam je najpotrebnije jesu sanitarni čvorovi. Njihova izgradnja trenutno nije moguća jer nema kanalizacione i vodovodne mreže ali ni struje. Šteta, jer bismo time dobili 500 metara nudističke plaže u strogom centru grada na šta bi nam pozavideli mnogi gosti iz inostranstva.

  • Kakva je situacija u ostatku naše zemlje?

Kada je reč o naturizmu van Beograda, treba napomenuti da se neki stari centri bude. Nedavno smo posetili Belu Crkvu koja je 70-ih i 80-ih bila veoma otvorena za naturizam. Imali smo konstruktivne razgovore i mislim da smo vrlo blizu dobijanju prvog naturističkog resorta upravo u Beloj Crkvi. Na ruku nam idu tri aerodroma koja su u blizini, ali i dobra putna mreža sa susednom Rumunijom i Mađarskom.

 

Naturistička organizacija Srbije
  • Zna se da naturisti Irske ili Australije rado praktikuju naturističe aktivnosti čak i u zimskim mesecima, bez obzira na vremenske uslove. Kakva je situacija kod nas?

Ove godine smo učinili velike napore da svojim članovima obezbedimo barem jedan termin mesečno i to na Starom DIF-u. Moje mišljenje je da bi trebalo dogovoriti češće prisustvo naturista na ovom plivalištu, jer bi tako i Stari DIF profitirao. Tako bi i naši članovi stekli naviku, pa bi se mogla dogovoriti još unosnija saradnja. Što bismo mi bili gori od Slovenaca, koji u Tivoliju imaju rezervisane termine za naturiste, a da ne govorimo o njihovim banjama gde je to svakodnevna praksa?!

 

U Srbiji ima nekoliko desetina hiljada naturista što je neverovatan potencijal. Kada je reč o stranim naturistima, treba uzeti u obzir njihovu platežnu moć koja bi bila u osnovi jedne nove turističke oblasti.