LIČNI UGAO: Pogibija Amerikanca je LOGIČNA POSLEDICA svega što se dešava u PAKLU ZAKINTOSA (FOTO)

Žurka
Wikipedia/Filip Pticek

Letovala sam na Zakintosu i videla sve ono o čemu se danima piše - pijanstva, tuče, raskalašno ponašanje...

Stigla sam na Zakintos rano ujutru sa mužem i dvoje maloletne dece. Odredište nam je bilo Laganas, mesto poznato po ludom noćnom provodu za mlade.

Sad se sigurno pitate – šta ja sa porodicom radim tamo? To sam i ja pitala supruga koji je aranžman pronašao, ali me je on umirio rečima da “nije baš tako kako svi pričaju”… I, na prvi pogled, zaista nije bilo.

Smešteni smo u mali apart-hotel koji se nalazi u mirnom delu Laganasa, a kada kažem mirnom, mislim dovoljno udaljenom od “Bar street-a”, najčuvenije ulice na Zakintosu u kojoj se nalaze noćni klubovi za provod. Sve je bilo poprilično “grčki idilično” sa maslinjakom preko puta dvorišta i starijim bračnim parom, vlasnicima ovog objekta. 

Ova slika se naglo promenila kada smo krenuli da pronađemo neko zgodno mesto za doručak, pa smo tako i došli do “ulice greha”. Većina lokala  je bila zatvorena, iako nije bio cik zore, a na užarenom asfaltu je bilo mnogo smeća. Prednjačile su prazne flaše i konzerve od alkoholnih pića. Posle mi je jedna devojka koju sam upoznala rekla da je “Bar street” ujutru podseća na Tajland nakon burne noći, po količini prljavštine.

Dan na plaži nam je prošao uobičajeno, kao i u bilo kom drugom primorskom mestu u Grčkoj. Čekali smo da se na njoj pojave ti “pijani Englezi” i ostala alkoholisana omladina, ali njih nije bilo. Ni tog, a ni sledećih dana, ni na toj, a ni na drugim plažama koje smo obišli na ostrvu.

Pitala sam se gde su svi ti mladi koji uveče pune kafiće i klubove? Da li je moguće da oni na onako prekrasno ostrvo dolaze samo zbog divljeg provoda koji im je tamo omogućen? To svakako jeste, verujte mi na reč! Bez namere da pljujem po Grcima, jednostavno je jako primetno da Englezi i ostali Anglosaksonci mogu bukvalno po “glavi da im s..u”, samo dok dobro plaćaju.

Možda bi me nakon najnovijih nemilih događaja, mnogi osudili što sam uveče u šetnju po “Bar streetu” povela i svoju maloletnu decu, ali sam im unapred rekla da bi trebalo da vide kako ne treba da se ponašaju. Naravno, sve se dešavalo pre ponoći, a to je vreme kada klubovi tek počinju da se pune, a omladina još nije uspela da se toliko napije da bi pravila haos. Ipak, već tada smo primetili devojke koje su izašle u provod obučene u tanga gaćice i brushalter!

Moram da priznam da su tako uglavnom izgledale Britanke, dok su Britanci izgledali kao momci koji su upravo stigli sa nekog koledža. Zato sam prokomentarisala da njihovi muškarci izgledaju kulturnije i mirnije od devojaka. Onda smo malo posle toga u prodavnici videli tri britanska dečaka, jedva punoletna, kako sa tri litarske flaše votke idu ka plaži! 

Srbi koji su zaposleni u nekim kafićima i klubovima, objasnili su nam da su lokali podeljeni na one u koje dolaze naši i na one gde se okupljaju Britanci. Razlog? Tuče i netrpeljivost.

Ipak, ta razdvojenost ih ne sprečava da svako veče zapodenu bar jednu svađu. Za sve to vreme, policiju nisam primetila nigde, a začudio me broj improvizovanih ambulanti koje se nalaze u tako malom mestu kao što je Laganas. Ispričali su mi posle da zaposleni u njima imaju pune ruke posla tokom noći, a da su glavne intervencije trežnjenje i saniranje povreda nastalih u tučama.

To što se 22-godišnji Amerikanac vratio kući sa letovanja na Zakintosu u kovčegu, nažalost je logična posledica raskalašnog ponašanja koje je u Laganasu svakodnevica. Samo je, kao što uvek biva, morala da se dogodi tragedija, pa da se danima priča i piše o tome.

Samo nisam sigurna da će se nešto konkretnije promeniti, a mogla bih da se kladim da će sledeće godine u ovo vreme Laganas i dalje biti hit mesto za raskalašni provod, s jednom razlikom – u Grčkoj će u zatvoru biti nekoliko mladića koji su svoj život upropastili zbog nekoliko minuta nepromišljenog i bahatog ponašanja, koje se završilo tragično.