RAT SRBA I HRVATA, VELIKA KOLONA VOZILA NA GRANICI: Ne, nije Oluja već “ekonomske mere 2017″…

kolona
pixabay

Srbija je od juče, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura.

 

Drugim rečima, Uprava carina je dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provera, a to je mesec dana, izvesno da mnogi proizvodi neće završiti na rafovima, već na nekoj od deponija.

 
To je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ovaj scenario primenjivaće se sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspenduje hrvatsku meru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor iz Uprave carina tvrdi da je ovo vrlo suptilna kontramera prema Hrvatima, koja nije suprotna SSP, a koja će naneti nesagledive štete našim susedima.

Treba da se zna da je Uprava carina dobila nalog pre 10 dana da ovakvim merama podvrgne voće i povrće hrvatskog porekla. To se i radi, ali nije vlast želela to da publikuje. Mnogo je hrvatskog voća i povrća propalo jer nije u stanju da izdrži dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure. Od juče je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Reč je o mesu, mleku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mleka, sladoleda, koji su trebali da završe na rafovima, trgovinski lanci ostaju bez njih – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je ceo scenario oko kontramera osmišljen u Ministarstvu poljoprivrede, a da je Uprava carine samo izvršilac. 

 

Ovakva naša reakcija će mnogo zaboleti Hrvate. Njihovi privrednici intenzivno zovu i traže način kako da im ne propadne roba, ali lopta je u njihovom igralištu. Moraju da budu svesni da Srbija neće olako da pređe preko ovakvih neprimerenih taksi na uvoz voća i povrća. Videćemo šta će se dešavati narednih dana jer se očekuje da se Evropska komisija oglasi. Ako se to ne desi, mi nastavljamo sa scenariom koji je definisan iz Ministarstva poljoprivrede, pa ćemo videti ko će imati veću štetu. Hrvatska kao da je namerno otpočela ovaj ekonomski rat, koji neće nikom dobra doneti – kaže naš izvor.

Iz Uprave carina nisu želeli da zvanično komentarišu saznanje “Blica”, dok stručnjaci tvrde da je dobro da na ovaj neprimeren potez Hrvata Srbija ima odgovor.

Srbija ne sme da sedi skrštenih ruku na hrvatski neprimeren potez. Mi moramo da branimo naše tržište, a ja se nadam da će Evropska komisija reagovati na naš prigovor – kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Nedimović: Da promene odluku

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović indirektno je potvrdio da je Srbija od juče uvela kontramere na uvoz robe iz Hrvatske.

Dok ne promene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mere sprovodimo u cilju zaštite naše države – kaže Nedimović.