POČINJEMO 1. SEPTEMBRA: Prosvetari ZVANIČNO najavili ŠTRAJK u 750 škola u Srbiji

Učionica
Sxc.hu/igoghost

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je da će 1. septembra stupiti u jednodnevni štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u 750 škola.

 

Navodi se i da će u podne taj sindikat organizovati proteste u više gradova, zbog lošeg položaja zaposlenih u prosveti.

Kako je na konferenciji za novinare rekla predsednica USPRS Jasna Janković, 1. septembra na stepeništu ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu biće održana konferencija za novinare.

“Štrajk je samo početak naših sindikalnih aktivnosti”, kaže Jankovićeva i navodi da će USPRS do 4. septembra znati da li su prihvaćeni njihovi predlozi na Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama ili oni državu ne zanimaju. 

Upitana zašto se nisu dogovorli sa Sindikatom radinika u prosveti Srbije i Sindikatom “Nezavisnost”, koji su najavila štrajk za 4. septembar, Jankovićeva kaže da je USPRS već 18 godina “najborbeniji sindikat”, te da je pitanje za druge sindikate zašto su se odlučili za 4. septembar. 

USPRS je saopštila da će ove školske godine u odnosu na prethodnu biti oko 800 odeljenja manje, da je u prosveti 4.574 čoveka koji su tehnološki višak, a da je tokom leta 460 zaposlenih ostalo bez posla. 

U tom sindikatu negoduju zato što su, kako kažu, plate zaposlenih u prosveti 12 odsto ispod republičkog proseka.