KOLIKO SU ZAPRAVO TEŠKE ĐAČKE TORBE? Evo koliko na svojim leđima nose prvaci, petaci i osmaci

đak
pixabay

Knjige koje trebaju osnocima izmerene su, gde drugo nego, u Zavodu za udžbenike na Obilićevom vencu.

 

Koliko je zapravo škola “teška”? Nećemo ulaziti u to kakav je plan i program, da li treba nešto da se menja ili ne, ne pričamo o reformi školstva, već govorimo o tome koliko su teške knjige koje deca svakodnevno nose u torbama, na leđima.

Knjige koje trebaju osnocima izmerene su, gde drugo nego, u Zavodu za udžbenike na Obilićevom vencu.

Tanja Karadžin iz Zavoda za udžbenike izdvojila je knjige za prvi razred, Srpski jezik, Matematiku, Svet oko nas, Muzičko, Likovno, Engleski jezik, izborni predmet. Poneki od ovih predmeta imaju i više udžbenika, neki samo jedan. Izmerena težina celog kompleta knjiga je ukupno tri kilograma. Ali, to je težina bez pernice, sveski, oprem za fizičko i slično.

Ukoliko izdvojimo samo neke knjige, koje recimo dete nosi po rasporedu tog dana, težina iznosi kilogram i po.

Ako se na to dodaju tri sveske, puna pernica i sve to spakuje u đačku torbu, težina (sa torbom) iznosi 4 kilograma.

U petom razredu deca dobijaju i istoriju, geografiju, drugi strani jezik, informatiku i računarstvo, tehničko, biologiju… Komplet knjiga za peti razred je težak 8 kilograma.

Ako se iskombinuju knjige za samo jedan dan, i najveći broj od šest časova, težina knjiga za samo jedan dan je pet kilograma. Kada smo na knjige za jedan dan u školi dodali sveske, torbu i punu pernicu dobili smo 8,5 kilograma.

Poslednji razred osnovne škole, “težak” je šest kilograma. Kada se izmere knjige za samo jedan dan u školi, one su teške pet kilograma. Težina sa rancem (koji je isti kao onaj za pet razred), pernicom i sveskama iznosi 9 kilograma.