ZAŠTO OVO RADITE?! Beogradski kontejneri ovih dana prepuni PRIZORA OD KOJIH SVAKI VERNIK CRVENI (FOTO)

Badnjak
Dnevno.rs

Božić uvek "miriše" na zdravlje, sreću i ljubav koju delimo sa bližnjima, ali nakon ovog praznika u gradovima smo sve češće svedoci jedne ružne prakse koja nema nikakve veze ni sa pravoslavljem ni sa hrišćanstvom.

 

Badnjak je jedan od najsvetijih simbola Božića. Ima veoma važnu ulogu i u dom se unosi na Badnje veče kada se u nekim krajevima i spaljuje.

Međutim, ima delova Srbije u kojima badnjak ostaje nedirnut sve do posle Božića. Na Krstovdan, kaže tradicija u tim krajevima, badnjak se iznosi iz kuće i stavlja na drvo koje je od posebnog značaja za dom, neko za koje porodica želi da u narednoj godini bude rodno.

Iznenadićete se kad vidite ZBOG ČEGA SE PRED BOŽIĆ PALI BAŠ BADNJAK i zašto je to APSOLUTNO PRELEPO

 

Običaj sečenja i spaljivanja badnjaka pravoslavcima je veoma bitan, ali izgleda da nakon što prođe Božić, zaboravimo na lepe manire?

Iako se Srbi masovno izjašnjavaju kao vernici, ružna slika koja se proteklih nedelja može videti na ulicama prestonice postidela bi svakog hrišćanina. Tako se počev od 8. januara, a potom i narednih dana, badnjaci mogu naći širom Beograda razasuti po ulicama, a neretko i u kontejnerima!

 

Život u gradu ne omogućava baš detaljno poštovanje starih običaja, ali svakako nije rešenje da se badnjaci ostavljaju kojekuda, u bukvalnom smislu te reči.

– Ne razumem bacanje badnjaka u kontejner. Možda to rade da bi kontejneri bili rodni?! Šalu na stranu, reč je o velikoj greoti. Jasno je da u gradovima, gde ljudi žive mahom u stanovima i nemaju svoje dvorište sa drvećem, moraju negde da ostave badnjak, ali zar u đubretu ili na betonu – žali se otac Željko.

“NA FRUŠKU PO BADNJAK”: Opet sekli mladi hrast na Fruškoj gori, među njima i glavni urednik RTV-a! (FOTO)

 

Umesto toga, ovaj sveštenik za Dnevno.rs ponudio je i jedno “bogougodnije” rešenje.

– Otiđite negde u prirodu, u omiljeni park ili lokalno izletište, izaberite neko lepo drvo i zakačite za njegovu granu badnjak. Na taj način, bar na neki način ćete ispoštivati drevnu tradiciju i u miru ući u novu godinu – zaključuje naš sagovornik.

 

Jer, svako drugo rešenje je jednostavno ružno i nema veze sa hrišćanstvom.