SRBIN MENJA TOK SVETSKE MEDICINE: Naš naučnik došao do NEVEROVATNOG OTKRIĆA!

Laboratorija
Sxc.hu/Daino_16

Za Nenada Bursaća čuo je ceo svet!

 

Vest da su istraživači sa Djuk univerziteta iz Severne Karoline (SAD) uspeli da od ćelija kože naprave funkcionalni mišić, uzburkala je naučne krugove širom sveta, a za ovo neverovatno otkriće, koje će pomoći u lečenju svih bolesti mišićne distrofije, zaslužan je Srbin, profesor biomedicinskog inženjeringa, Nenad Bursać (49).

 

Istraživački tim profesora Bursaća, u laboratoriji koja nosi njegovo ime, uspeo je da ćelije prvo genetski izmeni, a onda i da stvori mišić koji je kasnije uspešno transplantovan glodarima.

Ćelije kože smo prvo reprogramirali u pluripotentne matične ćelije, koje pod određenim okolnostima mogu da postanu ćelije svih naših organa, uključujući i mišiće – objašnjava za Novosti profesor Bursać.

Onda smo pronašli način kako da gajimo trodimenzionalne kulture ovih mišićnih ćelija. To nam je, posle mnogo eksperimentisanja, konačno omogućilo da napravimo funkcionalni mišić koji se kontrakuje kad je izložen električnoj stimulaciji ili prirodnim neurotransmiterima, istim onim koje nervi u telu luče kad ih proizvode – dodao je Bursać, koji inače ima diplomu Elektrotehničnog fakulteta u Beogradu.