Vesti  Info  /  Društvo

CRNI DATUM ZA VOZAČE U SRBIJI - 5. JUL: Nova pravila za TEHNIČKI PREGLED koštaće vas i do 300 EVRA VIŠE

Vlasnici neispravnih vozila moraće da pripreme barem 250 evra, koliko će ih prosečno koštati popravka automobila, ako žele da prođu znatno rigorozniji tehnički pregled po novom pravilniku koji važi od 5. jula.
Autor: Blic.rs Foto: Pixabay.com
Vreme: 13:42h | 12. maj. 2018.
1

 

Novi pravilnik o tehničkom pregledu uznemirio je barem trećinu vlasnika vozila u Srbiji. Prema podacima MUP-a, svako treće vozilo u Srbiji starije je od 15 godina, što znači da podleže novom pravilniku koji predviđa da ovi automobili moraju da idu dva puta godišnje na detaljan tehnički pregled.

 

Taj pregled će, prema prvim procenama, koštati oko 4.000 dinara, ali sudeći prema najavama, vlasnici vozila moraće znatno dublje da zavuku ruku u džep.

 

Naime, kako kažu u MUP-u, na novim, znatno rigoroznijim tehničkim pregledima koji će trajati do 35 minuta, snimaće se svako vozilo fotoaparatom i neće se više tolerisati ni najmanji kvar.

 

Ako su korozija, spone trapa i kočnice rak-rana barem svakog trećeg vremešnog četvorotočkaša vlasnici će morati da za popravku tih delova plate najmanje još 200 evra. Sanacija čak i najsitnije korozije može biti paprena. Sve ovo se ne odnosi samo na vlasnike kola starijih od 15 godina, već na sve vozače.

 

- Ako se, recimo, sitna korozija nalazi na rubu vrata, mi moramo da sečemo taj deo. Dakle, bez obzira na malu površinu reč je o velikom broju sati rada, a samo farbanje košta 60 evra. To znači da je prosečna cena celog posla oko 150 evra - ističu u jednoj autolimarskoj radnji.

 

Na starijim kolima često su dotrajale i spone trapa čija popravka, ne bi trebalo da predstavlja problem za razliku od kočionog sistema.

 
- U zavisnosti od veličine i vrste vozila cena spona se kreće od 600 do 2.000 dinara. S druge strane za kočioni sistem, diskovi koštaju od 2.500 do 3.000 po komadu, a tolika je i cena pločica, dok su paknovi skuplji i staju od 1.900 do 3.000 dinara po komadu - objašnjavaju u autoprodavnici.


Dodatnu muku moglo bi da predstavlja i najmanje oštećenje šoferšajbne.

 

- Mi napslinu punimo tečnim staklom koje grejemo, kao što rade, recimo, zubari. U zavisnosti od veličine oštećenja okvirna cena se kreće od 2.000 do 7.000 dinara - kažu u jednom servisu.

 

Nažalost, mnogi vozači u Srbiji su skidali neispravni katalizator čim se zapuši, što bi uskoro moglo mnogo da ih košta.

 
- U zavisnosti da li se radi o kopiji ili originalnom katalizatoru, cena se kreće od 8.000 do 50.000 dinara. Na cenu utiče i model automobila. Ako ga nema mnogo u Srbiji cena katalizatora može biti skuplja nego za novija i popularnija vozila. Inače, ugradnja katalizatora košta, u proseku od 50 do 100 evra u zavisnosti da li je katalizator prav ili ugaoni... - naglašavaju u prodavnici katalizatora.

 

Konačno, rigorozni tehnički pregled trebalo bi da obuhvati i kontrolu svake šare na gumi čija zamena opet nije zanemarljiva za budžet.

 

- U zavisnosti od dimenzija i modela najjeftinija guma košta 4.000 dinara, s tim što se cena kreće i do 27.000 dinara - kažu vulkanizeri.

 

Komentari

Žunja 15 maj, 02:35h kaže:

Ovo je već nepodnošljivo, morala bi blokada.
Od pola miliona begradskih automobila, bar 200 hiljada je starije od 15 godina. Kad bi samo 1% vlasnika svojim kršinana blokora sve bitne saobračajnice, naročito one koje vode ka Skupštini i Vladi, očas bi se od tog bezdušnog zakona odustalo
Morao bi da se napravi takav plan (gusto zbijenog) parkiranja koji bi u potpunosti onemogučio rad pauka. Npr. ovakav plan:
Prvi auto stane uz desni ivičnjak, šofer izađe, pa se drugi parkira tik uz njega, treći tesno do tog drugog, četvrti do trećeg itd. Pauk nigde ne bi mogao da zavuče pipke, i prolaz bi mogao da se raskrči jedino tenkovima.

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.