UREDNIK TELEPROMPTERA: Nismo ničiji portal, istina nema cenu!

Sajt Teleprompter, otkad se pojavio, privlači veliku pažnju građana Srbije. Mnogo je teorija o tome ko zapravo stoji iza njega i šta želi da se postigne tekstovima uperenim protiv vlasti. Odgovore na ova pitanja za naš portal pokušao je da da glavni urednik ovog sajta.

Među najžešće kritičare aktuelne vlade Srbije svakako se ubraja portal Teleprompter, čiji je glavni urednik Danilo Redžepović.

Iako ovaj portal obiluje kritikama na račun vlasti, a ponekad i opozicije, tekst koji je nedavno osvanuo na “Teleprompteru”, a koji se bavi navodnim “bahanalisanjem” sina Aleksandra Vučića, uzburkao je javnost u Srbiji.

 

Novinarska udruženja i stručna javnost reagovala je i najavila tužbu zbog objavljivanja fotografija maloletnika, a agencije su prenele vest da je “ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je prekršajni postupak protiv odgovornog lica u veb portalu Teleprompter, zbog objavljivanja fotografije maloletnog sina premijera Aleksandra Vučića, čime je grubo prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima”.

Prema rečima Danila Redžepovića, tužba i dalje nije stigla na njegovu adresu:

– Za tužbu Ministarstva sam saznao iz medija, kao i svi ostali. Nikakvo zvanično obaveštenje od Ministarstva nisam dobio povodom tužbe zbog fotografija Vučićevog

          Čaša šljivovice zbog sina

Par dana nakon objavljivanja spornog teksta na “Teleprompteru”, na sajtu Večernjih novosti pojavila se vest o tome da je premijer po prvi put od stupanja na dužnost popio čašu žestokog pića, u čast tome što mu je sin primio poziv za vojnu evidenciju.

– Niko se nije oglasio povodom maloletničkog alkoholisanja. Ispada da je Teleprompter kriv što te fotografije uopšte i postoje. Vučić je poznat kao vešt spin doktor i ova vest je idealan primer toga. Izjavom da mu je to prva čašiča alkohola na radnom mestu pokušao je, verujem, da umanji činjenicu da mu se maloletni sin alkoholiše. Po meni, to bukvalno znači, “pa šta ako mi maloletni sin konzumira alkohol, to omladina radi, eto vidite mogu i ja u toku radnog vremena da popijem čašiču rakije”.

To uopšte nije ni trebalo da izjavljuje, jer je tu čašicu mogao da popije i kod kuće. Ne shvatam zbog čega ta čašica alkohola zavređuje pažnju medija?  – pita se  Danilo Redžepović.

sina. Smatram da je ovo još jedan dokaz da se sudski procesi vode preko medija, a ne u zvaničnim institucijama. Koliko ja znam, prvo se obavesti tuženi, pa tek onda javnost, što ovde nije slučaj. Još nisam čuo da jedno ministarstvo tuži jedan portal zbog sina nekog funkcionera. Ovo je presedan. Ako i kada dobijem tužbu, biće svakako objavljena i javnost će imati uvid u njen sadržaj – tvrdi za Dnevno.rs glavni

urednik “Telepromptera”. 

Kako pomenuti sajt obiluje sličnim tekstovima, nameće se i pitanje da li je ikada ranije dobijao pretnje i tužbe zbog objavljenih informacija:

– Tužbe nisam dobijao. Ovo su mi prve tužbe zbog tekstova. Pretnje, međutim, jesam, uglavnom anonimne. Nisam im pridavao toliko značaja, jer znam da ne mogu da mi škode. Pretnje tužbom ranije jesam dobijao – navodi Redžepović.

Na društvenim mrežama neki su komentarisali pisanje “Telepromptera” uz tvrdnje da iza ovog portala stoji Demokratska stranka.

– Svima sam jasno i direktno rekao da Demokratska stranka nema nikakve veze sa Teleprompterom. Iritirajuće je kada neko pokušava da pripiše mukotrpan trud koji sam uložio u Teleprompter.rs nekom drugom. Bez ikakvog ustručavanja objavljujemo i kritičke tekstove protiv opozicije. Nemam problem sa time. Teleprompter je zaista drugačiji i to čitaoci primećuju. Meni je to najbitnije. Sajt se finansira isključivo putem Gugl reklama. Dakle, reklame su u potpunosti nezavisne od sajta niti neko preko reklama kontroliše Teleprompter. Veliki deo novca se koristi za pokrivanje troškova hostinga, održavanja i sličnih tehničkih stvari. Kada sam započeo rad na Teleprompteru, nikada mi nije bio cilj novac, već istina, a istina nema cenu – tvrdi Danilo.

Urednik “Telepromptera” objašnjava i da su, budući da je malo novca i uloženo u sajt, i prihodi shodno tome mali, te će veliki deo novca za tehničke stvari otići na tužbe. Ipak, kako kaže, sajt zbog toga ni malo neće trpeti.

Ne smatram da mi je život ugrožen jer se nikoga ne plašim. Vodim se izrekom “biće kako mora biti”. Nastavljam kako sam započeo. Dok god budem imao publiku, sajt će nastaviti da funkcioniše.

– Pretnjama ne dajem mnogo na značaju, jer se strahom uvek vladalo. To im kod mene neće upaliti – zaključuje na kraju mladi novinar portala za koji tvrdi da nije opozicioni, jer, kako kaže, ne podržava ni vlast niti opoziciju.