STAV: Znate li o čemu govori jedna od najlepših ljubavnih pesama, S.A.R.S.-ova “LUTKA”?!

Grupa S.A.R.S. (Sveže Amputirana Ruka Satriania) osnovana je 2006. godine, i danas važi za jednu od najboljih, odnosno najpopularnijih grupa na prostorima Balkana čija svojevrsna kombinacija muzike pop, rok, rege, bluz sa elementima folka doprinosi jednostavnosti i unikatnosti.

 

Identifikovati ih možemo po njihovoj popularnoj pesmi „Buđav lebac“ koja je na neki način i njihova lična karta, ako pak neko nije čuo za grupu S.A.R.S., ali hit pesma, odnosno spot „Lutka“ koja broji preko deset miliona pregleda je ujedno i pasoš do njihove sve veće popularnosti.

Pesme često kriju pravu simboliku, istinitu priču koju tekstopisac krije kako bi tekstovi ostali misterija koja slobodno plovi po mašti mnogih, pa se tako svako može pronaći ili shvatiti je kako želi.

„Lutka“ je pesma koja ima neverovatne stihove, odličnu radnju u spotu i, koja krije više od jedne priče:

Naime, sitne i neprimetne spekulacije koje kruže virtuelnim svetom su da je pesma inspirisana tužnim istinitim događajem o bivšem prijatelju Dragana Kovačevića, tekstopisca pesme, koji je „konzumirao drogu“ i kasnije umro.

Ovo je priča koja je potekla od par osoba i koja kruži na Internetu:

– Naziv pesme Lutka koju nekolicina tumači kao (PO)Lutka – što je ulični žargon za drogu.

– Bela venčanica takođe simboliše belo.

– Plave čarape koje nosi devojka u venčanici u spotu su sinonim za pozitivan test na drogu (test ima hemijski indikator za drogu, te se nakon trljanja određene površine pojavljuje plava boja ukoliko je pozitivan. Prim. Aut.)

– Devojka se na početku budi sa šminkom u sređenom stanu – droga ne bira pol ni materijalno bogastvo.

– Ceo dan joj prolazi u nekom spremanju za bolje sutra.

– Devojka dolazi biciklom do obućara, a pritom zaboravlja kako je stigla, zatim odlazi autobusom.

– U zagrljaju doživljava veliku sreću, ali kada magija prođe, nailazi na realnost i osudu bližnjih i, tada beži.

Ovo su samo neka od tumačenja nekolicine koji su ovu ljubavnu dramu posmatrali na drugačiji način, odnosno na posledice droge.

Reči pesme na koje se takođe pozivaju neki kritičari na koje vide drugačije značenje:

„Meni mozak brani da se tebi predam,

Tvoja pojava me hrani, al’ se ipak ne dam

I samo te gledam, osećaj je izvanredan

I toj drogi biću predan…

 

(Po) Lutko, ja sam rešen da večno s tobom plešem

 

Pogled tvoj me srami, al’ mi strašno godi,

 

Miris tvoj me mami, dodir tvoj me vodi.

Ti si cilj mog lutanja i predmet pobude,

Razlog mog drhtanja, boja moje požude“

 

Iako gledano drugačije na stihove, oni ne predstavljaju loše već naprotiv, nose dobru i veliku pouku o trenutnom stanju i posledicama droge.

Elem, pozvao sam Dragana Kovačevića, koji je sa još jednim prijateljem autor stihova „Lutke“, kako bih malo više saznao o pesmi, odnosno želeo sam da čujem šta je i da li je ovo uopšte tačno:

Da, pesmu Lutka sam napisao sa još jednim prijateljem. Znaš, ne bih da govorim o pravom značenju pesme i kome je posvećena, želimo da publici ostavimo tu neku intrigu, misteriju, da mogu da je shvate kako žele. Istina je da me je gubitak dobrog prijatelja inspirisao za neke stihove u pesmi mada ne bih o tome, razumi. Ali, kao što rekoh, pesmu nisam pisao samo ja. Lutka ima značenja, odnosno simbolike koliko vi želite da verujete u iste – rekao je Dragan Kovačević autor teksta „Lutka“.

I u pravu je. Ovo umetničko delo svakako zaslužuje da ostane mistično jer, same priče mnogih, daju joj ogromnu dubinu različitih boja kojoj nema kraja. 

Svojeručni potpis: Дабетић Иван