IZVRŠITELJ SAVETUJE: Kako da ne napravite fatalnu grešku kada dugovi “zakucaju na vrata”

Došlo je takvo vreme da retko ko u Srbiji 'mirno spava'. Većina domaćinstava sebi ne može da dozvoli taj 'luksuz' da poplaća sva dugovanja za komunalna potraživanja, koja su iz dana u dan sve viša. Građani tako pribegavaju metodama koje su nepovoljne po njih same, izbegavajući da prime bilo kakva rešenja od izvršitelja. Za Dnevno.rs govorio je izvršitelj Slobodan Živanov, i pokušao građanima da predoči koje su sve posledice neprimanja rešenja od izvršitelja.

 

Veliki broj građana ima izvesna dugovanja prema komunalnim preduzećima, i kada ti dugovi dođu na naplatu, nastaju veliki problemi a malo šta može da se uradi jer je već kasno.

Građani najčešće odbijaju da prime Zaključak od izvršitelja, misleći da će time odložiti naplatu ili da će čak na taj način dugovi zastareti. To je prva greška.

– Najbolje za građane je da prime Zaključak o izvršenju od izvršitelja, jer imaju mogućnost da u roku od 5 radnih dana ulože prigovor. To znači da ako su neki račun platili, ili ako je potraživanje zastarelo mogu da prigovore.  U varijanti da građanin ne primi „Zaključak o izvršenju”, izvršitelj će mu ga ponovo slati posle 23 dana i ako ga opet ne primi u roku od 23 dana, izvršitelj će ga okačiti na oglasnu tablu suda, čime će se smatrati da je uručen dužniku. U takvom slučaju dužnik najčešće ne zna da mu je Zaključak uručen i propušta mogućnost prigovora. Što je svakako najnepovoljnije po same dužnike – govori izvršitelj Slobodan Živanov.

Dužnici se na razne načine dovijaju i izbegavaju prijem pošte od izvršitelja.

– Ima tu svega i svačega. Nekada se baš iznenadimo kojim sve metodama izbegavanja pribegavaju dužnici. Pregršt je tu izgovora. Od isticanja da trenutno nisu tu, da su se odselili ili čak kažu da su umrli. Ne shvataju da ti izgovori samo povećavaju troškove, koje će na kraju oni sami platiti – ističe Živanov.

Proces naplate duga je mnogo brži nego što je ranije bio putem suda, tako da dužnici nemaju mnogo vremena.

– U slučaju da dužnik ne prima pismena od izvršitelja posle otprilike dva i po meseca, izvršitelj ima mogućnost da izvrši zaplenu plate ili penzije ili da izvrši popis pokretnih i nepokretnih stvari.  U svim tim slučajevima stvaraju se dodatni troškovi koje je dužnik u obavezi da plati. Najbolja mogućnost za dužnika je da primi Zaključak o izvršenju, da istakne prigovor ako postoje opravdani razlozi za to ili da se dogovori sa izvršiteljem da u ratama plati dug – savetuje Slobodan.