‘ŽIVOT PROĐE, PENZIJA NE DOĐE’: Ovako je danas izgledao štrajk penzionera u Beogradu (FOTO)

Predstavnici više udruženja penzionera, njih oko 2.000, pozvali su danas Ustavni sud Srbije da proglasi neustavnim Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija, jer je taj zakon suprotan Ustavu.

Penzioneri su, nakon dvočasovnog protesta na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, predali zahtev Ustavnom sudu i Narodnoj skupštini Srbije za poništavanjem tog zakona, a kako bi penzije bile “vraćene na prošli nivo”.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) Milorad Vujasinović istakao je da očekuje da će Ustavni sud Srbije “biti na njihovoj strani” i doneti “pravičnu odluku”.

– Pokušavamo da kažemo Vladi i Skupštini da ne mogu više da nam kradu, pljačkaju i otimaju penzije – kazao je Vujasinović.

 

On je istakao da manje od jedan odsto penzionera ima penziju višu od 100.000, a da su cene u Srbiji porasle.

Vujasinović je podsetio na “obećanje premijera Srbije Aleksandra Vučića da penzije neće biti smanjenje”, na šta su okupljeni penzioneri odgovorili uzvikivanjem “Ua, premijeru!” i “Lopovi”.

Osim proglašavanja neustavnosti zakona, penzioneri zahtevaju i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), dela koji se odnosi na broj članova Upravnog odbora tog fonda, kojih ima sedam, a od kojih su četiri člana predstavnici Vlade Srbije, što je po mišljenju sindikata penzionera neprihvatljivo.

 

Okupljeni su nosili transparente “Život prođe, penzija ne dođe”, “Recimo zajedno ne smanjenju penzija”, “Protiv mera štednje” i “Izbori mogući do kraja godine”.

Protestu su prisustvovali i šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović i lider pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović.