KOLUMNA: Dokazi da je Srbija zemlja u kojoj politička kampanja NIKAD NE PRESTAJE

Ima ih koji tvrde da je stranački rat saopštenjima prethodnica nekakvom galimatijasu koji potom preraste u uvod u predizbornu trku i završi se prebrojavanjem glasova. Pogrešno.

 

Predizborna kampanja ovde nikada nije jenjavala, ona počinje onog trenutka kada se na prethodnim izborima zatvore biračka mesta. Zbog toga – sve što se u periodu između dva izlaska na birališta događa – ponavljanje je istog i parafraza već viđenog. I zbog toga, na sve što se u tom vremenskom tesnacu događa ne bi trebalo obraćati pažnju. Dosadno je, dosadni su. Pa, zašto sam onda lud da o tome pišem? Pokušavam da ubedim one s početka teksta u zaludnost njihove teze.

Svedoci smo aktuelnog, jednog u nizu, takozvanog rata saopštenjima kojima Demokratska stranka iz opozicije protivreči Srpskoj naprednoj stranci na vlasti, i obrnuto. Mesto događanja, Inđija. Pre nje, bio je to Zaječar, pre njega neka selendra, i tako redom po geografskoj karti nevelike Srbije po kojoj nas „ljuti ratnici od saopštenja” bacaju skrećući nam pažnju s krucijalnih životnih problema koji se nižu i narastaju brže nego što iko od njih može da sroči bilo kakvo saopštenje.

Saopštenja ne biraju ni mesto ni vreme, za njih je svako mesto podesno i svako vreme je pravo za šuplju stranačku igru „teškom artiljerijom rečima” od kojih – da se utvrditi analizom takvih tekstova – i rečnik srpskog jezika pobrljavi. Lutaju tako Srbijom kao luda Nasta u potrazi za ozdravljenjem.

Nema te klinike koja će čudotovornom medicinom izlečiti inficirane PR-ove koje imaju svaki butik i trafika, a o broju tih mislećih bića u državnoj i lokalnoj upravi bespredmetno je i razmišljati. Neprebrojiva su. I taj fenomen lako je objasniti: i moj PR ima svog PR-a.

Vratimo se Inđiji u kojoj je, prema saopštenju Demokratske stranke pretučen novinar Vladimir Ješić, brat bivšeg gradonačelnika tog grada Gorana Ješića, a potom je, prema saopštenju Srpske napredne stranke, deblji kraj izvukao zamenik predsednika opštine Beočin Milan Čačić. Moguć je i drugačiji redosled radnji?! Prema prvoj verziji, Ješića je u blizini zgrade u kojoj živi njegov brat napao nepoznat čovek, u crnoj jakni, uz to i veoma jak, udarao ga, pribio iz tarabu i pretio mu smrću. Slučaj je prijavljen nadležnoj policijskoj stanici.

Slučaj drugi, koji saoštava SNS, govori o otmici Milana Čačića iza koje stoje Bojan Pajtić, Goran i Vladimir Ješić, kojima nije bilo dovoljno to što su oteli nesrećnika nego su mu još i razlupali glavu. Slučaj je prijavljen nadležnoj policijskoj stanici.

Prva se oglasila Demokratska stranka, podrazumeva se saopštenjem, navodeći da „kazneni odredi” Srpske napredne stranke tri godine drže celu Srbiju u strahu, da su pre dva meseca stigli i u Inđiju u pokušaju da preuzmu vlast.

– Dok policija primorava Vladimira Ješića da promeni iskaz o napadu s kojim se u vezu dovodi predsednik Opštinskog odbora SNS Inđija Vladimir Gak, kazneni odredi SNS ostaju nekažnjeni. Isti ljudi, istim automobilima, istim metodama s nalogom iz istog političkog centra drže celu Srbiju u strahu i jednu po jednu, okupiraju opštine u Srbiji – piše u onome što se naziva stranačkim saopštenjem, a zapravo je uradak na koji će, kao kontraudar, uslediti jedan isti takav, s obrnutim redosledom događaja, zamenom uloga napadača i napadnutog, i redosledom reči koje se mogu pročitati i bilo kom saopštenju, bilo koje stranke.

Koliko su važni Ješićev sukob s gromadom u crnoj jakni ili kidnapovanje Čačića dok je razmišljao o večeri u hotelu „Andrevlje” na koju se uputio, govore i ostali delovi saopštenja obeju stranaka. Tuča, otmica, masnice, razderotine i polupane glave, samo su redovi koji prethode suštini sročenoj u nastavcima tekstova koji treba da popune stranice saopštenja. U svakom od tih redova isijava žeđ za vlašću u Inđiji, pa i šire, u Vojvodini, pa, ako baš hoćete, i šire, u Srbiji. Ko je pretučen a ko otet, svejedno je i jednima i drugima, nevažni su; oni su samo sredstvo kojim se opravdava cilj. Ako ne verujete halabuci koja – nećemo isključiti ni tu mogućnost – koliko sutra može zadesiti vaše malo mesto, ako s podozrenjem primate saopštenja, i ono što u njima piše između redova, ako ne verujete nijednoj od verzija događaja, onda ste izlečeni. Svesni ste da živite u žaru konstantne predizborne borbe. U protivnom, posavetujte se s ludom Nastom.