Najava konferencije „Privredni forum mladih 2015“

Privredni forum mladih pod pokroviteljstvom Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) organizuje regionalnu konferenciju „Privredni forum mladih 2015“, koja će biti realizovana u periodu od 21. do 23. aprila 2015. godine u Beogradu.

Cilj projekta je usklađivanje potreba privrede i mladih na tržištu rada Republike Srbije, kao i unapređenje saradnje između mladih, privrednika i predstavnika relevantnih akademskih i državnih institucija u Republici Srbiji. Na taj način, projekat će približiti svet rada mladima i upoznaće ih sa ulogama koje oni u tom svetu imaju.

U poslednjih sedam godina nekoliko stotina studenata prošlo je kroz različite programe praksi u Vipu i tako dobilo šansu da svoja prva radna iskustva steknu u jednom od najbrže rastućih sektora u Srbiji. Na ovaj način pronašli smo neke od naših najvalitetnijih kadrova i izvrsne stručnjake u oblasti telekomunikacija. Dugodišnje iskustvo u radu sa studentima potvrđuje naš moto da je podrška visokom obrazovanju najbolja investicija u budućnost Srbije – istakao je Dejan Kastelic, član Upravnog odbora za tehniku kompanije Vip mobajl koja je takođe podržala ovaj događaj.

Tokom trajanja Foruma biće ukazano na nesrazmernost između potreba poslodavaca i kvalifikacija potencijalnih zaposlenih, kao i na suštinske probleme koji postoje između zahteva poslodavaca i sistema obrazovanja, a koji se objektiviziraju na tržištu rada.

Posebna pažnja će na Forumu biti posvećena nedovoljno iskorišćenim resursima – informaciono-komunikacionim tehnologijama, socijalnom preduzetništvu, poljoprivredi i IT sektoru. Na panel-diskusijama i okruglim stolovima moći će da se čuju iskustva različitih aktera koji žele da se jaz između sveta rada i sveta obrazovanja smanji.

Svako sa dobrom projektnom idejom imaće mogućnost da je predstavi privrednicima i institucijama kojima bi njeno ostvarenje bilo u interesu. Ostvarivanje ovako prikazanih ideja bi doprinelo smanjenju nezaposlenih, a podstaklo bi mlade da razmišljaju o projektima koji bi doprineli globalnom razvoju zemlje i društva.

Sa druge strane, privrednici i relevantne institucije i organizacije iz oblasti zapošljavanja i obrazovanja u okviru Foruma imali bi priliku da predstave primere dobre prakse i subvencije, čime bi svaki učesnik istovremeno bio i korisnik i prezenter. Na taj način, doprinelo bi se ostvarenju opšteg cilja projekta – usklađenju potreba privrede i mladih na tržištu rada Republike Srbije.