NEMA VIŠE SUNČANJA: Devojke, evo kada se očekuje POTPUNA ZABRANA korišćenja SOLARIJUMA u Srbiji

Solarijum
Pixabay.com

U Srbiji će uskoro mlađima od 18 godina biti zabranjeno sunčanje u solarijumima zbog njihovog kancerogenog dejstva, saznaje Blic.

Stariji od 18 godina solarijum će moći da koriste isključivo ako potpišu dokument u kojem će biti napisana obaveštenja o svim rizicima kojima se izlažu. Ove novine naći će se u prvom pravilniku o kozmetičkim salonima koji bi trebalo da stupi na snagu u junu ove godine.

Takođe, Srbija bi već naredne godine mogla u potpunosti da zabrani upotrebu solarijuma, u skladu sa preporukama Evropske unije. 

Ovako stroga pravila za upotrebu solarijuma biće uvedena zato što sve veći broj ljudi oboleva od melanoma, najopasnije vrste raka kože. U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva obolelih od melanoma.

U maju će biti sprovedena obimna akcija u celoj zemlji, najavljuje dr Zoran Panajotović.

Inspektori će pregledati sve kozmetičke salone koji imaju solarijume, imajući u vidu posledice koje mogu da nastanu kod ljudi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut”, zabeležen je porast obolevanja kod mladih koji imaju do 29 godina, i to pre svega kod devojaka. Porast obolevanja mladih žena povezan je s povećanim izlaganjem suncu, ali i korišćenjem solarijuma.