Kada kažete VOLIM TE – to je LAŽ?

Ljubav
Foter/-closed- look 4 /MyVisualPoetry / photo on flickr

Profesor jednog od najpopularnijeg predmeta na Harvardu kaže da je kada kažemo “Volim te” to najčešće laž – i to je, verovali ili ne, dobra stvar.

 

Knjiga “The Path” Majkla Pjueta i Kristin Gros-Loh (Michael Puett, Christine Gross-Loh) nije knjiga samopomoći. Ona je nastala kao rezultat utisaka sa kursa na Harvardu koji Pjuet predaje “Klasična kineska etnička i politička teorija,” i taj kurs trenutno je treći najpopularniji na Univerzitetu.

Knjiga je puna antičke mudrosti i pogleda na svet koji mogu da nam pomognu da ponovo razmislimo o svakodnevnim izborima, tako da nas oni vode do veće sreće. Jedna ideja izdvojila se kao mala revolucija, piše Business Insider. Zasniva se na učenju Konfučija. “Prevazilaženje sebe i okretanje ka ritualu je način da postanemo bolji.”

Autori koriste aktuelne primere da bi ilustrovali šta ova rečenica znači savremenim čitaocima. Oni pišu da ljudi u intimnim odnosima stalno konstruišu nove realnosti koristeći “bele laži”, a među njima vodi “Volim te”.

Naravno, pišu autori, parovi koji kažu “Volim te” svakog dana ne osećaju punu ljubav sve vreme: “Ali postoji “više dobro” u negovanju veze kroz ovaj ritual, koji im dozvoljavaju da se udalje od realnosti i uđu u dimenziju gde se voli potpuno u svakom trenutku. U trenutku u kom iskazuju svoju ljubav na “kao da” način, oni to i zaiste rade – iskazuju ljubav.”

Drugim rečima, u ozbiljnim vezama, ponašanje na način na koji ne mislite da osećate nije nužno lukavstvo.

Možda niste oduševljeni kada vaš partner ostavlja mrve gde god stigne, ili je neuredan/na, ali umesto da prevrćete očima, verbalno izrazite svoju naklonst, na taj način menjate dinamiku odnosa, i možda čak zaista pokrenete ova osećanja u sebi.
Što se tiče ideje da ste bili neiskreni, autori tumače Konfučijevo učenje – značenje ideje “pravo sopstvo” i prateća prava osećanja, sama po sebi su pogrešna. Ono što mislimo da je naše sopstvo u suštini je proizvod naših obrazaca ponašanja. Prema Konfučiju, nas čini način ponašanja – i dok god postoji mnogo načina da se iskažemo, imamo više mogućih sopstva.

Oslobađanje od rutinskog ponašanja, i njegova zamena “Kao da” ponašanjima, način je da opet kreiramo sopstvo, a sve u cilju da budemo bolji, i da se mi sami osećamo bolje.

“Konfučijev pristup bio bi da uočimo ove obrasce i onda radimo aktivno na tome da ih primenimo,” pišu autori. “Vremenom ćemo usvojiti konstruktivniji način ponašanja umesto da budemo vođeni nedisciplinovanim emocionalnim reakcijama.”

Ovaj pristup lakši je od, na primer, pokušavanja da se zapamte sve stvari koje volite kod partnera. Promenite ponašanje i osećanja i uloga u odnosu će se shodno tome promeniti, ovako nešto bi Konfučije mogao da savetuje.

“Malo po malo,” pišu autori, “razvićete delove sebe za koje niste ni znali da postoje, i postaćete bolja osoba.”