Izbeglice opet pune park u centru Beograda

Azilanti
Dnevno.rs/Petar Marković

U parku kod Beogradske autobuske stanice sve je više izbeglica, a humanitarne organizacije navode da je ovo bio najdinamičniji vikend do sada.

 

Kako kažu, obeležio ga je nastavak rasta broja izbeglica u tranzitu u Beogradu, pa je samo u popodnevnim i večernjim satima oko 600 njih potražilo pomoć u Info-centru za azil.

Ističe se i da situacija veoma podseća na stanje s početka leta prošle godine.

Iz Info-parka navode da su istog dana u parku kod hotela Bristol podelili rekordnih 818 paketa hrane koje su obezbedili Refjudži ejd Srbija, Miksalište, Fondacija Divac, Evangelistička crkva, NSHC/Care, Praksis i sam Info-park.

Izbeglicama se dele sendviči, konzervirana hrana, nudle, kuvana jela, pecivo, keks, voće, čaj, kafa…

Takođe, ističe se da je opšte mišljenje da je trend rasta broja izbeglica iniciran nesputanom aktivnošću krijumčara uz pomoć kojih se prelaze zvanično zatvorene balkanske granice, kao i lepim vremenom. Pored auto-puta Niš-Beograd ponovo su primećene grupe izbeglica kako se kreću pešice ka severu.

Prema podacima Praksisa / Norveškog saveta za izbeglice(NRC), Beograd je autobusima za Suboticu i Sombor od petka do nedelje napustilo 627 migranata, od kojih će većina pokušati da uđe u Mađarsku ilegalnim kanalima.

Info-park navodi da, pored muške migrantske populacije iz Avganistana i Pakistana, raste i broj porodica iz Sirije s mnogo malo dece.

Pored nekoliko grupa izbeglica iz Gaze, zabeležen je i porast pridošlica iz Alžira i Maroka s kojima su čak i radnici organizacija koje dele pomoć u parku imali problema zbog sklonosti nasilju, pa je intervenisala i policija na dežurstvu u parku.

Većina novopridošlica dolazi iz Idomenija na grčko-makedonskoj granici uz pomoć krijumčara za svote od 1.000 evra i više.

Primetno je da je zbog velikog broja izbeglica u parkovima nemoguće sprovoditi zabranu boravka na zelenim površinama, čime su se do nedavno bavili radnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS).

Među pridošlicama ima dosta migranata koji su vraćeni s mađarske granice, neki od njih na sebi imaju tragove nasilja nakon intervencije mađarske policije, a zabeleženi su i slučajevi kožnih bolesti koje se javljaju zbog nedostatka sanitarnih uslova na mestima gde se okupljaju i sve većih temperatura.

Medicinske organizacije prisutne u parku strahuju da će rizici za širenje broja obolelih rasti, ukoliko ne dođe do sistemskog rešavanja problema nedostatka sanitarnih čvorova na tačkama gde obitavaju migranti.

Prema podacima KIRS, ovog vikenda je prosečno 200 do 250 migranata dnevno transportovano do kampa u Krnjači. Većina njih nakon noći u kampu ipak provodi dan u parku, u pokušaju da organizuje nastavak putovanja.

Zbog većeg broja izbeglica na punktovima u Subotici (250) i Kelebiji (150), ovog vikenda jedan deo migranata krenuo ka Somboru.

Humanitarne organizacije koje pomažu brzi tranzit izbeglica kroz Beograd navode da je i dalje problem nedostatak flaširane vode, hrane u dnevnom periodu, kao i specijalizovane hrane za bebe.

Info-park su osnovali Fond B92 i Fondacija Trag, uz podršku grada Beograda.