ODLAZAK HEROJA: Da li se sećate simpatičnog dekice sa Vojne parade?

Stevo Opačić
Printscreen

Velika vojna parada povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održana pre dve godine događaj je o kome su mediji pisali mesecima. Srbiju je tom prilikom posetio Vladimir Putin, a svečanost nije mogla da pokvari ni kiša koja je s vremena na vreme padala. Ipak, još i više nego o poseti predsednika Rusije, čaršija je govorila o ovom čoveku.

 

Narodni heroj Stevo G. Opačić umro je 17. jula nakon duže bolesti u Beogradu u 93. godini. U žižu interesovanja javnosti došao je oktobra 2014. kada je na vojnoj paradi, kao jedini prisutni narodni heroj, na bini stajao u prvom redu zajedno sa ruskim predsednikom i srpskim državnim vrhom. 

 

Stevo Opačić je rođen 1923. godine kod Knina. Od početka do kraja rata bio je aktivan u borbama za oslobođenje. Bio je nosilac Partizanske spomenice 1941. i ostalih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 23. jula 1953. godine.

Posle rata je završio gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu. Od 1963. godine bio je generalni direktor preduzeća za spoljnu trgovinu „Progres”.

Nakon odlaska u penziju živeo je u Beogradu, u naselju Cerak Vinogradi. Preminuo je 17. jula 2016. godine u Beogradu. Kremiran je na Novom groblju, a sahranjen u porodičnoj grobnici na groblju u Batajnici.

Nakon njegove smrti u Srbiji žive još samo tri narodna heroja iz Drugog svetskog rata.