ZBOGOM DEKOLTEI! Za nedolično oblačenje KAZNA I PETINA PLATE

Žena na poslu
Pixabay.com

Ponašanje i oblačenje službenika u opštinama poslednjih godina sve češće se reguliše kodeksom. Očekuje se da njihovo usvajanje postane praksa kada krajem godine stupi na snagu Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. U pojedinim opštinama za oblačenje i ponašanje mimo kodeksa - kazna petina plate.

 

Službenici u razgovoru sa nervoznom strankom treba da “spuste loptu”, farmerice dolaze u obzir samo petkom, a u liftu se sastanci nikako ne ugovaraju. Ovo su samo neke od odredaba jednog od najstarijih Kodeksa, koji zaposlene u opštini Zvezdara opominje skoro 10 godina.

– Trudimo se i dajemo sve od sebe da zaposleni shvate da kodeks ponašanja nije napravljen da bi bio još jedno slovo na papiru, da on ima jednu maksimalnu upotrebnu vrednost i to je da se ljudi na jedan pravi način upoznaju sa njim, i da ga koriste – kaže Miloš Ignjatović, predsednik Opštine Zvezdara.

Na poslovni bonton razrađen do najmanjih sitnica skreću pažnju i u Kikindi. Iz ove opštine “proterali su” mini-suknje i duboke dekoltee, propisali su ponašanje prema šefu i način na koji se treba javiti na telefon.

– Kodeksom je sankcionisano da je to lakša povreda radne obaveze, ukoliko se to ponovi više od tri puta da je to teža povreda radne obaveze i da se pokreće disciplinski postupak – kaže Vojislava Tanackov, sekretar Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove grada Kikinde.

Zbog nepoštovanja kodeksa bez 20 odsto plate mogu da ostanu i zaposleni i oni koji ih kontrolišu.

– Načelnik je formirao Komisiju od tri člana koja ima zadatak da najmanje dva puta mesečno obilazi zaposlene i da vide kako se ponašaju da vide da li kasne na posao, kako su odeveni, kakav je odnos prema građanima, i taj izveštaj pisani dostavlja načelniku gradske uprave koji se razmatra na kolegijumu – kaže Vojislava Tanackov.

U nadležnom Ministarstvu kažu da opštine samostalno donose Kodekse, ali najavljuju da će od narednog meseca početi različiti kursevi obuke za zaposlene.

– Mi ćemo se truditi u narednom periodu uz primenu Zakona o zaposlenima uspostavljanju službeničkog sistema na lokalnom nivou autonomnih pokrajina da kao prioritet stavimo upravo kodekse ponašanja odnosno poslovnog bontona i naravno pune primene na svakom nivou u svakoj jedinici lokalne samouprave – kaže Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kodeksi bi se više primenjivali, veruju u opštinama, kada ih ne bi menjala svaka naredna lokalna vlast. Dok se to ne dogodi, različiti propisi boriće se za učtivo odevanje i osmeh opštinskih službenika.