POČEO PETI ONKOLOŠKI SIMPOZIJUM U BEOGRADU: Okupljanje najvećih stručnjaka iz oblasti onkologije i radiologije

Princeza Katarina
Promo

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina svečano je otvorila peti po redu onkološki simpozijum u hotelu Hajat u Beogradu. U okviru dvodnevne konferencije biće predstavljena najnovija saznanja, iskustva domaćih i stranih lekara, kao i trenutna situacija u Srbiji kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje raka dojke, raka jajnika, raka grlića materice i raka pluća.

 

Organizatori simpozijuma su Fondacija Njenog Kraljevskog Visočanstva Princeze Katarine, „Memorial Sloan Kettering Cancer Centar“ iz Njujorka, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica.

Početak konferencije obeležilo je uvodno obraćanje Princeze Katarine, a prisutnima su se obratili i dr Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, koji je pročitao pismo dr Zlatibora Lončara, ministra zdravlja republike Srbije, prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, prof. dr sc. med. Ilija Andrijević, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica i doc. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodina. Za simpozijum se prijavilo više od 500 učesnika, a predavanja će održati najistaknutiji medicinski stručnjaci kako iz Srbije, tako i iz drugih država.

Od kada je počelo održavanje onkoloških simpozijuma 2008. godine, obrađivane su teme skrininga i dijagnostike  raka dojke, karcinoma pluća i drugih malignih bolesti, a do sada je u njima učestvovalo više od 2000 lekara iz cele Srbije. Simpozijum je namenjen lekarima iz kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja iz cele Srbije kako bi se na najdirektniji način informisali o najmodernijim načinima lečenja, iskustvima i postignućima i unapredili svoj rad i lečenje pacijenata. Konferencija je akreditovana kod Zdravstvenog saveta Republikebije  za lekare, farmaceute, biohemičare i zdarsvetvene saradnike.

Princeza Katarina sa svojom humanitarnom Fondacijom godinama se zalaže za edukaciju i buđenje svesti o prevenciji bolesti karcinoma. Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina su 2009. godine obezbedili u tom trenutku prvi pokretni mamograf u našoj zemlji, i poklonili ga Kliničkom centru u Nišu. Vrednost ovog mamografa u tom trenutku iznosila je 900.000 evra, a zahvaljujući njemu pregledano je više od 100.000 pacijenata.

Kraljevski par je takođe obezbedio i mamograf odeljenju radiologije Opšte bolnice u Ćupriji i KBC Bežanijska Kosa u Beogradu, kao i dva ultrazvuka za pregled dojke Institutu za onkolgiju u Beogradu i Klinici za radiologiju u Nišu.

U maju prošle godine Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina su u saradnji sa Hemofarm Fondacijom i Astra Zenekom Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije obezbedili sekvenator najnovije generacije koji do tog trenutka nije imala nijedna zdravstvena ustanova u Srbiji, a reč je o aparatu koji testira gene raka i omogućava istovremenu analizu više gena i više uzoraka pacijenata što omogućava efikasnije testiranje nasledne predispozicije za karcinom dojke i jajnika i značajno skraćuje vreme za analize.