Osnaživanje mladih romskih porodica kroz edukaciju i rad sa porodicama

Sos dečja sela
Promo

Projekat "Osnaživanje mladih romskih porodica“ predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 23. februara 2017, u Medija centru u Beogradu.

 

– Jako je važno da kroz edukaciju doprinesemo osnaživanju mladih romskih porodica i njihovoj integraciji u društvo – istakao je Aksel Dittmann, ambasador SR Nemačke.

Projekat “Osnaživanje mladih romskih porodica” podržava Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, a sprovodi ga ADRA Srbija u saradnji sa ADRA Nemačka. Glavni partneri na projektu su Osnovna škola i škola za obrazovanje odraslih “Branko Pešić” i SOS Dečija sela Srbija.

O do sada ostvarenim rezultatima, i značaju projekta govorio je Igor Mitrović, izvršni direktor ADRA Srbija, istakavši da je ovo pojekat koji mladim ljudima daje šansu da dobiju bolju budućnost.

Projekat “Osnaživanje mladih romskih porodica” pokrenut je sa ciljem da se podstakne socijalna inkluzija i smanjenje siromaštva kod Roma, koji žive na teritoriji Zemuna i Novog Beograda, u naseljima “Zemun polje“,  “Marija Bursać“,”Dr Ivan Ribar“ i “Kamendin“.

– Najvažniji cilj je da se postigne osnaživanje ovih mladih ljudi i mladih romskih porodica. Kada se jedna takva porodica oseti osnaženom i prihvaćenom u svojoj sredini, ona neće razmišljati o odlasku u drugu sredinu – naglasila je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija.

Ona je dodala da je fokus SOS Dečijih sela Srbija na osnaživanju kapaciteta mladih romskih porodica za brigu o deci i ostalim članovima porodice, motivisanju dece i roditelja za uključivanje dece u školski sistem, kao i rad na drugim problemima sa kojima se porodice susreću.

Trenutno SOS Dečija sela, kroz direktan rad, pomažu 40 porodica, a plan je da ih do kraja projekta bude 60. Osim toga, edukativni, mobilni im SOS Dečijih sela –  „Super autobus“ jednom mesečno sprovodi kreativne i edukativne radionice za decu iz naselja u kojima se sprovodi  projekat.

Kroz projekat su obezbeđene obuke i stručno usavršavanje za 100 mladih ljudi, starosti između 16 i 30 godina, kao i stručna praksa i grantovi, u vidu sredstava za rad i mentorska podrška za polaznike.

– Imati diplomu u rukama veliki je korak za ove mlade ljude. Moramo nastaviti da ih podržavamo i dajemo im priliku da dostignu bolju budućnost – istakao je Tomas Petracek, predstavnik ADRA Nemačka.

Ovaj program, mladim Romima koji nemaju završenu osnovnu školu, daje priliku da uporedo sa stručnom obukom, po ubrzanom procesu, završavaju i osnovnu školu.

Nenad Ćirić, direktor Osnovne škole i škole za obrazovanje odraslih „Branko Pešić“ naglasio je da je poseban značaj ovog projekta u tome što on pomaže mladim ljudima koji su jako teško zapošljivi, koji se nalaze na margini društva i kojima niko drugi ne pomaže.