Sistemi i kompleti za video nadzor: Kako da vaš dom ponovo postane bezbezdan

Kamera
Pixabay.com

Postavljanje video nadzora postaje sve učestalija pojava. Tehnološke inovacije donele su promene i na ovom polju. Prvi sistemi postavljeni su četrdesetih godina prošlog veka. Do njihove masovne upotrebe dolazi tri decenije kasnije. Ljudi su ranije samo naknadno mogli da gledaju ono što je kamera beležila. Danas je sve znatno brže i lakše.

 

Internet pruža mogućnost direktnog praćenja, bez obzira gde se nalazite. Video nadzor postaje dostupan svima i postavlja se kako u restoranima i hotelima, tako i stambenim zgradama i privatnim kućama.

Analogni sistemi video nadzora

Prvi sistemi video nadzora bili su analogni. Ovaj tip sistema koristi DVR ili digitalni video rekorder koji obično dolazi u kombinaicji sa 4, 8,16 ili 32 kamere. Poseduju hard disk na kome se čuvaju snimci. DVR imaju i audio i video ulaze i izlaze, što znači da pored slike može da se snimi i zvuk. Rekorderi se mogu povezati na mrežu pa se snimcima može pristupiti i preko mobilnog telefona ili računara. Važno je da rezolucija snimanja bude velika jer će u suprotnom snimci biti nejasni i mutni.

 

Savremeni sistemi video nadzora – IP ili mrežni sistemi

Dalji razvoj sistema za video nadzor vodi ka IP sistemima, koji postaju sve popularniji i vrlo je moguće da će u nekom trenutku potpuno zameniti analogni tip. IP sistemi ili digitalni sistemi koriste isključivo digitalne kamere, koje su samo po sebi jedna odvojena celina. A njihova glavna prednost jeste snimanje u visokoj rezoluciji, što znači da su snimci kvalitetniji i čistiji.

Materijal se direktno kompresuje i šalje kroz mrežu, još jedna od prednosti koju pruža ovaj sistem video nadzora. IP sistemi imaju server na mreži ili NVR sa kojim se kamere povezuju. Kada je reč o broju kamera, neograničen broj kamera može biti priključen na NVR.

Veliki izbor video nadzor kompleta

Ako želite da potpuno pokrijete poslovni objekat, garažu, kompletno dvorište rešenje se nalazi u kompletima za video nadzor. Kompleti se razlikuju po broju kamera koje dolaze u paketu što se uzima u razmatranje prilikom kupovine.

Prilikom kupovine treba imati na umu za koje svrhe se uzima, koju vrstu objekta treba da pokrije i snimi, koja vrsta sistema je u pitanju i kakav je kvalitet kamere i rekordera. Svaki video nadzor komplet poseduje informacije o broju kamera koje ima i broju slobodnih kanala na snimaču.

Video nadzor kompleti pružaju mogućnost da imate uvid u svoje objekte u svakom trenutku. I to sve preko tableta ili pametnog telefona, u nekoliko koraka. Prilikom kupovine ovih kompleta treba se rapistati o nekim sitnicama. Tu se pre svega misli na udaljenost kamere koje snima i da li poseduje mogućnost snimanja u mraku bez osvetljenja. Naravno, to će zavisiti i od vrste objekta koju želite da nadgledate. Kamere koje snimaju noću bez osvetljena preporučuju se za veće objekte kao što su poslovni centri ili velike kuće.

Osnovna funkcija sistema video nadzora je da pruži određenu sigurnost, ali i da deluje preventivno.  Za koji ćete se video nadzor komplet odlučiti zavisiće od vrste objekta koji želite da nadgledate i broja neophodnih kamera da to sve i zabeleže.