VIŠE OD POLA MILIONA državljana Srbije nije podnelo zahtev za izdavanje novih ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA

zdravstvene knjizice
printscreen/youtube

Tri meseca posle produženja roka za zamenu zdravstvenih isprava, posao nije ni blizu kraja. Oko 2,5 miliona još nema karticu, pola miliona nije ni podnelo zahtev

 

Više od pola miliona zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije još nije podnelo zahteve za zamenu zdravstvene knjižice novom karticom zdravstvenog osiguranja, a u postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca trenutno je više od 1,9 miliona kartica.

Od ukupno 6.835.789 osiguranika, nove zdravstvene isprave dosad je dobilo 4.242.489, a među njih Republički fond zdravstvenog osiguranja ubraja i one čije su kartice pred uručenjem, ili su već stigle u filijale, a još nisu podignute, pišu “Novosti”.

Iako je za zamenu bilo dosta vremena, najveći broj zahteva, 3.332.666, podnet je pred istek zvaničnog roka, u poslednja tri meseca prošle godine, dok je od početka ove godine, u produženom roku, koji vremenski nije ograničen, predat još 873.501 zahtev.

Prema aneksu sedam ugovora o izradi isprava zdravstvenog osiguranja zaključenog između RFZO i Narodne banke Srbije, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, na tromesečnom nivou izradi 2.000.000 zdravstvenih kartica, odnosno nešto manje od 700.000 zdravstvenih kartica mesečno.

Kako dalje “Novosti” prenose, u Domu zdravlja Stari grad kažu da gotovo svaki drugi pacijent dolazi kod lekara sa starom zdravstvenom knjižicom, a među njima su najbrojniji oni koji su zdravstveno osigurani po osnovu zaposlenja. Oni pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju sa potvrdom da su podneli zahtev za karticu zdravstvenog osiguranja. Ima i onih bez potvrde, jer su zahteve podneli putem e uprave, i valjda zbog gužve koja je jedno vreme vladala u filijalama, nisu otišli u RFZO po potvrdu.

Mnogi ne žure ni da podignu nove isprave, verovatno bojeći se da će opet morati da stoje u redu, pa samo u Beogradu više od 166.000 kartica čeka u fiokama da vlasnici dođu po njih.