Poznati američki časopis o našoj prestonici: “Nijedan grad vas neće učiniti više NJUJORČANINOM NEGO BEOGRAD!”

Beograd
Wikipedia/Dani Lavi 0007

Poznati američki časopis "Vog" pridružio se velikom broju stranih medija koji pozitivno pišu o srpskoj prestonici, navodeći da nijedan grad ne može čoveka učiniti Njujorčaninom više od Beograda.

 

U tekstu pod naslovom Da li je Beograd novi Berlin?” autorka navodi da Beograđani nigde ne žure. Lagano hodaju. Ručak se proteže tri, četiri sata. Pića se polako gustiraju, nikada brzo. Uprkos sporom ritmu, nepogrešivo se može osetiti energija u gradu

Prošetajte gradskim ulicama, pored komunističkih zgrada, grafitom obojenih zidova, obalom Dunava ili poslušajte bendove koju sviraju na najprometnijim mestima i osetićete puls grada – navodi se u tekstu.

Ipak, Beograd nije uvek odisao ovakvom lakoćom slobode.

Ukoliko vam nije poznato, Srbija ima burnu prošlost, a podsetnici na to su svuda. Od bombama razrušenih vladinih zgrada do komunističkih blokova koji dominiraju Novim Beogradom. Ali, danas se sloboda može osetiti svuda. Unutar restorana gde ljudi jedu, puše i igraju uz romske bendove do ranih časova, ili na splavovima, koji su od grada napravili popularno turističko odredište – piše “Vog”.

Ono što neki smatraju porocima, Beograđani smatraju slobodom. “Vog” ističe kako je u Srbiji pušenje hobi (svuda se može pušiti), a ispijanje pića je način života.

Nakon 500 godina pod Otomanskom imperijom i 50 godina komunizma, ko bi ih krivio – pita autorka teksta Meri Holand, koja pozivajući ljude da dođu i iskuse privlačnost obilja svega savetuje čitaoce šta da posete, gde da jedu, popiju kafu ili izađu u večernji provod.

.