Učenici koji završe trogodišnju školu mogu da UPIŠU FAKULTET!

Fakultet
Pixabay.com

Učenici koji upisuju srednje škole po dualnom sistemu obrazovanja i koji se spremaju za rad, mogu, ukoliko se u međuvremenu predomisle, da nastave školovanje i upišu fakultete

 

Učenici koji upisuju srednje škole po dualnom sistemu obrazovanja i koji se spremaju za rad, mogu, ukoliko se u međuvremenu predomisle, da nastave školovanje i upišu fakultete.

Učenici koji završe treći stepen mogu da konkurišu na bilo koji fakultet ukoliko prethodno polože opštu maturu. Pravo na polaganje opšte mature stiču se nakon položenog zavrsnog ispita – rečeno u Ministarstvu prosvete, prenose “Novosti”.

Dualni sistem obrazovanja uspešno se primenjuje u mnogim zapadnim zemljama poput Nemačke, a ideja je da učenici nakon završetka srednje škole počnu da rade.

U Ministarstvu prosvete napominju da učenici koji završe trogodišnje srednje škole po dualnom sistemu obrazovanja imaju ograničenje da ne mogu da polažu opštu maturu u narednih godinu dana od završetka srednje škole.

– Ovo je zaštitna mera da bi pokušali da na tržištu rada budu angažovani. Takođe, ne mogu pristupiti polaganju opšte mature pre svoje generacije koja je završila četvorogodišnje srednje obrazovanje – kažu u Ministarstvu.

Savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže da je 1.832 kompanije, mala i srednja preduzeća zainteresovano da se uključi u program dualnog obrazovanja.

Predviđeno je da učenici u prvoj godini jedan dan nedeljno provedu na praksi u nekoj od kompanija sa kojom škola i roditelji potpišu ugovor, u drugoj godini dva dana nedeljno, dok je u trećoj godini predviđeno da u firmama provedu tri dana na praksi.

Ona je, na poslednjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta, rekla da se ide na to ad se dualno obrazovanje proširi i na fakultete.

Učenici koji upišu srednju školu po dualnom sistemu obrazovanja od kompanija u koje idu na praksu dobijaće po 5.000 dinara mesečno džeparac.