PAZITE GDE GAZITE: U opasnosti ste da PLATITE KAZNU od najmanje 1.200, a najviše MILION DINARA!

Mrav
Pixabay.com

Mrki medved, orao krstaš, vuk, ždral, ali i riđi šumski mrav, samo su neke od zaštićenih životinjskih vrsta za čije ubijanje slede novčane i zatvorske kazne.

 

Ko ubije ili ugrozi neku od zaštićenih životinjskih vrsta, u opasnosti je da plati kaznu od najmanje 1.200, a najviše milion dinara. Broj prijavljenih za ubistvo ili zlostavljanje životinja raste, ali ne i broj osuđenih. Pre šest godina prijavljeno je 196 ljudi, a osuđene su 54 osobe. U 2015. prijavljeno je 205, a osuđena 23 lica.

 
Najviša novčana kazna od milion dinara predviđena je za ubistvo mrkog medveda. Što je vrsta pod višim stepenom zaštite, kazne za ubijanje, zlostavljanje, ali i uznemiravanje ili sakupljanje su veće.

Za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja, naročito ako je u pitanju zaštićena vrsta, previđene su novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine – navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Skoro svake godine bude ubijena neka od zaštićenih životinja.

U januaru 2016. ubijen je iz vatrenog oružja beloglavi sup, te je podneta krivična prijava. U februaru 2017. prijavljeno je ubijanje 12 mišara kod Osipaonice – kažu iz Ministarstva.