DIPLOMATSKA NOTA SRBIJI: Hrvatska nezadovoljna Dačićevom IZJAVOM O JASENOVCU, a evo šta je on rekao

Jasenovac
Commons Wikipedia

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu kojom izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na nedavnom otvaranju izložbe "Jasenovac-pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku.

 

U noti se ističe da su izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe – navodi se u saopštenju službe za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva.

U noti se, kako se ističe u saopštenju, upozorava da takve “neistinite i uvredljive izjave upućene Republici Hrvatskoj i njenim funkcionerima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stavova Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa”.

Dačić je rekao, na otvaranju izložbe, da je potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine počinjene u Drugom svetskom ratu i ukazao da logor Jasenovac mora ostati kao jedan od najznačajnih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista tog vremena.

On je, kako je saopšilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, rekao da pitanje memorijalizacije logora Jasenovac do danas nije rešeno na primeren način, a da je jedan od razloga što su ustaški logorski objekti sistematski uništeni, dok su nacistički logori očuvani i od njih su stvorena mesta sećanja i edukacije, dok uz to nikada nisu izvršena ni sveobuhvatna istraživanja.

Izložba u UN otvorena je povodom Medjunarodnog dana sećanja na Holokaust 27. januara, koji su proglasile UN u znak sećanja na dan oslobodjenja Aušvica.