HRVATSKI MEDIJI BESNI: Vučić je “PORAZIO DO KOLENA” Kolindu OVIM POTEZOM

Kolinda i Vučić
Beta

Aleksandar Vučić vratio je Hrvatskoj dokumente iz Dvora na Uni koji su odneseni u Srbiju nakon Oluje 1995. Vučić je doneo sa sobom maticne knjige rođenih, umrlih i venčanih iz te opštine sa većinskim srpskim stanovnistvom na Banovini.

 

Uoči konferencije za medije nakon sastanka s hrvatskom predsednicom, snimljeni su brojni dokumenti koje je srpski predsednik Aleksandar Vučić doneo sa sobom na Pantovčak. Radi se o nekoliko desetina uvezanih spisa i matičnih knjiga iz Dvora na Uni koji datiraju iz 90-ih godina…

Svi oni koji su mislili kako su u pitanju podaci o pobijenim Hrvatima koji se i dan-danas vode kao nestali, gadno su pogrešili. Reč je, naime, o dokumentaciji kojom je Srbija uoči Vučićevog dolaska brižljivo arhivirala podatke o Srbima, nestalim mahom tokom VRO Oluja.

Ovakva smelost srpskog predsednika, kako navode hrvatski mediji, ide u prilog činjenici da je on vešt političar koji je na hrvatsko insistiranje o davanju informacija što se tiče nestalih Hrvata, odgovorio šah-mat potezom prvi pružajući dokumente na koje odgovor treba dati Hrvatska. Tek nakon što Hrvati kažu šta znaju o srpskim žrtvama, Vučić će biti spreman na sledeći korak.

 

Čini se kako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar – Kitarović, koja se s Vučićem fotografisala pored gomile dokumenata poprilično zbunila, a posebno kada je Vučić izjavio: “Imamo mi toga još”.

Nakon što je predsedniku Srbije upućeno pitanje, hoće li hrvatskoj strani dati podatke koje poseduje Srbija, a koji se tiču odbrane Vukovara, budući da se u tim spisima nalazi ključ za otkrivanje sudbine nestalih Hrvata, Vučić je odgovorio ovako:

Neću reći šta očekujemo od Lore i očekujemo li isti tretman i za Srbe kada je reč o suđenjima za ratne zločine, ali Srbija će učiniti sve što može da pomogne i mislim da ćemo imati pomake. Ja nemam problem da kažem ako je počinjen zločin i ako su ubijeni Hrvati, ali nadam se da je i u Hrvatskoj tako – kazao je.

Tako se, zapravo, dogodilo sasvim suprotno od onoga što je veliki deo hrvatske nacije očekivao. Hrvatski mediji pišu da je umesto da njihova diplomatija iskoristi priliku i “pritisne” Vučića da otkrije podatke o sudbini hrvatskih žrtava, priliku je iskoristio “spretni srpski predsednik koji je donošenjem ove silne dokumentacije na uvid kompletnoj hrvatskoj javnosti, pokazao svu svoju političku drskost i do kolena porazio hrvatsku predsednicu“.