VUČIĆ HRVATSKIM MEDIJIMA: “Veliku Srbiju nisam spominjao, od mene nećete videti PONIZNOST”

Aleksandar Vučić
Beta/Daniel Kasap

Aleksandar Vučić obratio se u Vrginmostu okupljenim medijima.

 

Rešićemo otvorene probleme Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.  Osetićete pomake na bolje. Politička histerija se ne smiruje zbog moje posete Hrvatskoj. Ko se ne bude pridržavao ovoga što smo se dogovorili, snosiće političke konsekvence. Rešićemo granicu i pitanja nestalih. Prugu ćemo izgraditi – izjavio je srpski predsednik i dodao:

Bilo mi je drago da vidim da u školu koju sam posetio idu mešana deca. Biće bolje.

Novinarka NOVA TV postavila je pitanje Vučiću da li njegov govor iz Gline opterećuje dalje odnose i da li misli da je Glina Hrvatska.

Mera vaše podrške je proporcionalna meri poniznosti. Takvu vrstu poniznosti od mene nikad nećete videti. To su sve uvrede i kletve. Niko ne može da ponižava nikoga iz Srbije, ne samo mene. Imamo različite poglede na stvari. Nikada nećete videti strah i potrebu da vam se dodvoravam. Granica Srbije i Hrvatske je na Dunavu. Ja sam bio veoma pristojan i nijedne sekunde nisam hteo na uvrede i klevete da odgovaram uvredama i klevetama. I danas sam o sebi slušao najgore moguće neistine. Čini se da vi ne razumete jednu stvar, imamo različite poglede na ono što se događalo pre 23 i 28 godina, ali to ne znači da ne trebamo da živimo. Toliku hajku i harangu kao na mene nijedan političar neće doživeti. Saradnici su mi pokazali emisije. Slušao sam priče o bahatom četniku. Kuće u selu Cipuljić su spaljene, sve su ih spalili. Nisam došao da tražim izvinjenje, nego da pričam o budućnosti – rekao je Aleksandar Vučić.

Nakon što je novinar televizijske kuće napomenuo kako se ne radi o kletvama, već o govoru, pritom misleći na poznati Vučićev govor iz 1995. godine u kojem tvrdi kako Glina nikada neće biti hrvatska.

Vaše viđenje i naše je različito. Vi hvalite Oluju, to je praznik u Hrvatskoj. Ja vas razumem. Ali kod nas je to dan žalosti. Teško je kada na mržnji i netrpeljivosti gradimo odnose – dodao je.

Nakon što je N1 prekinuo Vučića, on im se direktno obratio.

Ja ću govoriti šta ja hoću, a ne što vi hoćete. Velike Srbije nema u mom govoru u Glini. Nemamo te probleme s Hrvatskom danas, jel’ vas zanima ko je spalio moje kuće? – upitao je medije.

Srpski mediji upitali su Vučića kako da reaguju građani kada ekstremna desnica kaže da su ovde četnici.

Nikako. Neka mirno žive, a mi ćemo im pomoći. Stišajmo emocije i rešavajmo probleme. Razgovarao sam i s Hrvatima i sa Srbima, sa decom. Mi Srbi dobri smo domaćini i tako smo i ugošćeni. Ja sam takve gadosti ovde čuo i nisam se nasekira. Osećam se odlično u Hrvatskoj – izjavio je Vučić.