GROMOGLASNI APLAUZ ZA HIMNE SRBIJE I HRVATSKE: Vučić i Grabar-Kitarović na skupštini SNV

Vučić i Grabar Kitarović
Beta

U prizemlju zagrebačke koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, srpskog predsednika Aleksandra Vučića dočekali su predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

 

Prilikom dolaska u dvoranu “Lisinski” zvaničnici su se zadržali u kraćem razgovoru otprilike pet minuta. Potom su se uputili u dvoranu gde je Vučić dočekan gromoglasnim aplauzom. Prvo je intonirana hrvatska himna “Lijepa naša”, a potom i srpska “Bože pravde”, nakon čega je opet usledio gromoglasan aplauz iako to nije uobičajeno nakon sviranja himne.

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je na otvaranju svečane skupštine SNV u zagrebačkoj dovrani “Vatroslav Lisinski” da “odnosi Srba i Hrvata, Hrvatske i Srbije ne smeju biti zarobljenici, a posebno ne taoci prošlosti”.

Obraćajući se prisutnima u punoj dvorani, među kojima su i predsednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, Pupovac je rekao da su oni, zbog onoga što su učinili tokom proteklih dana zaslužili zahvalnost i podršku u onome što čine i čemu streme.

Učešćem u skupštini SNV Vučić završava dvodnevu posetu Hrvatskoj tokom koje razgovarao sa najvišim hrvatskim zaničnicima i posetio Vrginmost.

Skupštini SNV prisustvuju i hrvatski ministar pravosudja Dražen Bošnjaković, srpska ministarka gradjevine Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

– Ja sam zahvalan predsednici Hrvatske na pozivu, u ne tako zgodnom trenutku. Ona će ubrzo dobiti poziv za posetu Srbiji, i imaće priliku da pokaže rezultate i moje i svoje posete – kazao je Vučić pred okupljenim zvaničnicima.

Rekao je i da su Srbi u Hrvatskoj narod sa velikom istorijom.

– Srbi u Hrvatskoj su narod sa bogatom istorijom, koji je dao veoma značajan viševekovni politički, društveni, kulturni i naučni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatske – poručio je Vučić, a prenosi Blic.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istakao je da su dobri odnosi između Srbije i Hrvatske potrebni za budućnost na balkanskoj vetrometini, i zahvalio se predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na početku interkulturalnog dijaloga. On je naveo da je poseta predsednika Srbije “nakon krvavih 27 godina, veoma bitna, jer je to dobar početak”.

– Budimo realni i odgovorni, ovo je dobar početak. Hvala učesnicima skupa što čuvaju svoj identitet, kulturu, veru i tradiciju i što grade mostove saradnje. „Na prošlost treba gledati ponizno, a na budućnost hrabro – rekao je Bandić.