POZNAT IDENTITET NAPADAČA: Odlikovani pripadnik vojske SRJ bacio bombu na američku ambasadu!

Ex-yu
Beta

Bivši vojnik vojske nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dalibor Jauković (43) bacio je bombu na američku ambasadu i nakon toga izvršio samoubistvo, javljaju podgorički mediji pozivajući se na policijske izvore.

 

Policija se ranije oglasila da radi na identifikovanju napadača koji je sinoć bacio bombu u dvorište ambasade, a nakon toga bombom izvršio samoubistvo.

Prema navodima podgoričkih Vijesti Jauković je rođen u Kraljevu, a živeo je u Podgorici.

Dnevnik prenosi povelju o odlikovanju sa Jaukovićevog Fejsbuk profila, kojom je nagrađen “za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine” 1999. godine, posle NATO bombardovanja nekadašnje SRJ.

U povelji se navodi da je Jauković vojnik, da je odlikovan juna 1999. godine, te da ga je odlikovao tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Policija je u saopštenju navela da su je građani sinoć obavestili o eksploziji koja se čula u blizini Ambasade SAD-a, te da su policajci nakon obilaska terena preko puta zgrade američke ambasade, na obali reke Morače, pronašli beživotno telo za sada neidentifikovanog muškarca.

– Ovo muško lice je, prema aktivnostima koje su do sada preduzete, stradalo usled aktiviranja eksplozivne naprave nakon što je prethodno bacilo bombu u dvorište Ambasade SAD – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je usled detonacije u dvorištu ambasade ostao krater na mestu na kome je bomba eksplodirala, ali da “nije pričinjena šteta na imovini ambasade”.

Istragu je obavio nadležni tužilac, a policija je u stalnom kontaktu sa predstavnicima ambasade.

Napad na ambasadu su ranije jutros potvrdile pres služba američke ambasade u Podgorici i Vlada Crne Gore, uz navođenje da se napad dogodio pola sata posle ponoći.

Američka ambasada je jutros izdala upozorenje državljanima SAD da izbegavaju zonu u okolini ambasade i okupljanja.

Ulice oko zgrade, koja je u širem centru Podgorice, od noćas su blokirane za saobraćaj, a ispred sedišta američkog diplomatskog predstavništva je pojačano prisustvo policije.

Očevidac sa lica mesta je ranije danas agenciji Beta kazao da je čuo dve detonacije jednu za drugom, da je brzo došla policija, te da je pogrebna služba nakon uviđaja odnela telo.