U BUDVI UKLONJEN BILBORD KOJI JE VELIČAO SRPSKU VOJSKU, a objašnjenje komunalaca prilično je PROVIDNO

Bilbord
Instagram

Budvanska Komunalna policija uklonila je danas sa zidina Starog grada sporni bilbord koji je veličao jubilej ulaska srpske vojske u Budvu 1918. godine, posle Prvog svetskog rata.

 

– Ustanovljeno je da ne postoje svi papiri koji su neophodni za postavljanje reklamnog materijala i pano je uklonjen – kazao je “Anteni M” načelnik Komunalne policije Aleksandar Mijatović.

Bilbord “Odbora za proslavu sto godina od oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu” izazvao je negativne reakcije u Crnoj Gori. Crnogorska vlada je ranije ocenila da su ti bilbordi “pokušaj provokacije građanskog koncepta Crne Gore”.

 

SKANDAL U CRNOJ GORI: Bilbordi SRPSKOJ VOJSCI u Prvom svetskom ratu osvanuli u Budvi, dočekali ih STRAŠNI KOMENTARI (FOTO)

Premijer Duško Marković je osudio postavljanje bilborda tog sadržaja kao “falsifikovanje istorije” i “atak na državu”. Ranije je reagovalo i Ministarstvo kulture Crne Gore i upozorilo lokalnu vlast da zbog postavljanja bilborda mogu biti podnete krivične prijave.

– Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati gradjanski koncept Crne Gore – navodi se u tom saopštenju.

Po navodima Ministarstva, “svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je “oslobađanje Budve”, zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija ni jedne druge države”.

Ministarstvo kulture dodaje da su “srpske trupe ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih”, te da nije moguće govoriti o oslobadjanju u bilo kojoj formi.

Bilbord je postavljen na zahtev gradskog menažera Mila Božovića, iz Demokratskog fronta (DF), što su uglavnom kritikovali njegovi partneri u lokalnoj vlasti. Sadržina bilborda je bila sporna i za građane Budve, od kojih su neki to ranije prijavili Komunalnoj policiji tražeći da ga ukloni.