OPŠTA KONFUZIJA: Dvojica mladića sa Zakintosa pušteni uz kauciju? Oni tvrde – “MI SMO SLOBODNI LJUDI”

ubistvo na zakintosu
printscreen/yotube

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović kaže da su četvorica srpskih državljana u pritvoru zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Amerikanca Bakarija Hendersona u klubu "Bar kod" u Laganasu. Dvojica su puštena na slobodu i stigli su u Beograd. Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučesništvo u ubistvu.

 

Osim toga, ona je navela da je dvoje pušteno da se brani sa slobode i da se nalaze u Beogradu, dok će jedan uhapšeni danas biti izveden pred istažnog sudiju.

Svaki kontakt lica koja su u Beogradu sa grčkim organima moraće da ide preko Ministarstva pravde, odnosno primene sporazuma i međunarodne pravne pomoći, a Ministarstvo će pružiti svu neophodnu pomoć licima koja se ovde nalaze, kazala je Kuburović za RTS. 

Ona je navela da od četvorice kojima je u Grčkoj određen pritvor tri lica ima do 21. godinu, tako da se za njih primenjuje odredbe koje se primenjuju na maloletnike. 

Oni će biti smešteni u kazneno popravni zatvor za maloletnike. Danas moramo da sačekamo kakva će odluka biti u odnosu na lice koje će biti saslušano pred istražnim sudijom, da li će biti određen pritvor ili ne, dodala je Kuburović. 

Ona je rekla da je Ministarstvo pravde svakodnevno u kontaktu sa ambasadom, a da je u petak bila u kontaktu i sa advokatom Zorom Dobričanin koja je branilac jednog od uhapšenih.

Za ubistvo američkog turiste Bakarija Hendersona osumnjičeno je devet osoba – jedan Grk, sedam državljana Srbije i državljanin Velike Britanije srpskog porekla. 

Jedan od mladića koji su nakon smrtonosne tuče na Zakintosu i hapšenja došli u Srbiju izjavio je u petak da se ne brani sa slobode, već da je pušten na slobodu.  Kako je rekao, on i drugi pušteni mladić jesu snimljeni sigurnosnim kamerama, ali nisu bili učesnici, već su se “našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”. 

Braniteljka jednog od optuženih, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, izjavila je ranije da uzrok sukoba nije bio selfi, kao što su mediji pisali, već da je nastradali Amerikanac udario flašom momka iz Srbije.