SLUČAJ ZAKINTOS: Evo šta se dešava sa maloletnim mladićima iz Srbije koji su OSTALI U PRITVORU U GRČKOJ

ubistvo na zakintosu
printscreen

Atinski advokat krivičar Aleksios Kougias obišao je u četvrtak trojicu osumnnjičenih Srba koji se naleze u pritvoru u Grčkoj. On je pored srpskog i još jednog grčkog advokata angažovan na odbrani u slučaju "Zakintos".

 

Beogradski advokat mladića, Zora Dobričanin Nikodinović, rekla je Tanjugu da joj je Kougias preneo da su Miloš Ilić i Nemanja Petrović, koji su smešteni u maloletničkom zatvoru u Avloni dobro, kao i Stefan Stojanović, koji se nalazi u pritvoru u Trikali.

Ona je dodala da se završava prevod spisa predmeta sa grčkog na srpski koji će biti dostavljen odbrani, što je postignuto uz nedavno angažovanje Ministarstva pravde Srbije. 

Srpsko ministarstvo pravde je početkom septembra, na molbu branilaca orkivljenih slučaju “Zakintos”, urgiralo kod grčkog ministarstva pravde da se spisi predmeta okrviljenima dostavalju na sprskom jeziku u skladu sa pravom da se postupak vodi na maternjem jeziku. 

Pre ove urgencije grčki sud nije želeo da spise predmeta okrvljenima i braniocima dostavlja na maternjem jeziku, sa obrazloženjem da na to nije obavezan. 

Sedmorica Srba u ovom slučaju su osumnjičena za učešće u prebijanju američkog turiste Bakari Hendersona na ostrvu Zakintos 6. jula Petorici osumnjičenih je nakon incidenta određen pritvor do početka suđenja, koji po grčkim zakonima može da traje do 18 meseci. 

Još dvojica srpskih državljana, koja su takođe osumnjičena u ovom slučaju, puštena su da se brane sa slobode i nalaze se u Srbiji. 

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučesništvo u ubistvu izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu “Bar kod” u mestu Laganas nasmrt pretučen američki student Bakari Henderson (23). 

Istraga, koja je u toku, treba da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice. Kako je najavljeno, suđenje za ovo delo onima koji budu optuženi odvijaće se u grčkom gradu Partasu.