Deveti Kustendorf održava se od 22. do 27. januara

Film
Pixabay.com

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održava se od 22. do 27. januara u Drvegradu na Mokroj Gori, a u takmičarskom programu biće prikzano 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Madjarske, Islanda, Palestine i drugih zemalja.

 

Na današnjoj konferenciji za novinare ministar kulture Ivan Tasovac rekao je da je festival Kustendorf “jedinstven u Srbiji, regionu i Evropi i da “predstavlja sentimentalno putovanje u budućnost”.

– Jedino se tu mladi autori susreću sa svojim idolima i mogu da prikažu ono što rade, ali takodje to je mesto gde se najveći filmski stvaraoci našeg vremena susreću sa mladim autorima i zapravo mogu da vide i predvide u kom pravcu će otići njihov umetnički rad i i na neki način postaviti nekakve osnove budućnosti filma i kompletne kulture – kazao je Tasovac.

Osnivač Kustendorfa, režiser Emir Kusturica rekao je da je ministar Tasovac do sada jedini ministar koji je tri puta proglašavao Festival ili otvorenim ili zatvorenim.

– To je zanimljiva politička ideja da neko opstaje već tri godine, a izgleda će i sledeću. Festival postoji devet godina, a imali smo, mislim sedam ministara koji su se izmenjali za to vreme – kazao je on i predložio da ministar Tasovac i otvori i zatvori ovogodišnji festival.

Govoreći o predstojećem festivalu Kusturica je kazao da se za takmičarski program ove godine prijavilo 400 filmova, a da je u selekciju ušlo 17 filmova.

– To će biti najplodnija godina sa srpskim filmovima u konkurenciji mladih. Najveći broj dobrih filmova vidjenih u selekciji dolazi iz Srbije… – kazao je on.

Kusturica je naveo da je nova programska celina festivala – Dekolonizovanje filma, kao i da će u okviru tog segmenta biti prikazani dokumentarni filmovo “O nasilju” Jorana Huga Olsona, “Kapetan Tomas Sankara” Kristofa Kupelina i “Nemačka mladost” Žana Gabrijela Perioa.

On je najavio da će u okviu segmenta – Retrospektiva velikana biti prikazani filmovi Žaka Odijara.

Govoreći o muzičkom programu Kusturca je najavio da će nastupiti Partibrejkersi, Kolja i Grobovlasici, jermenska rege i ska atrakcija Reinkarnejšen i moldavski trubač Adam Stinga, kao orketar Dejana Lazarevića.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i informisanja i Gasprom njefta.

Kusturica nije odgovorio koliko novca je festival ove gdine dobio od Ministarstva kulture.

– Postoji tendencija da se stvari mere dinarom i kojom se svaki postupak dovodi u neki socijalni status. Postoji u državi, državni intres koji je za razliku od drugih aktivnosti u sveri kulture da se napravi jedan Epidarus od jedne planine, onda to prestaje da biva najvžniji podatak. Za devet godina svaki izvešaj je podnesen i svaki potrošen dinar je pravdan – naveo je on.

Na pitanje kakav performans ove godine očekuje posetioce festivala Kusturica je rekao da će biti nešto izmedju “gusaka i raketa koje stižu a nisu lansirane”.

– Nedavno sam bio u Rusiji i spominjao sam neke rakete. Kada sam se vratio, onda sam naleteo na nerazumevanje. Sad se dvoumim izmedju te ideje da postavljanje tih raketa bude taj (perforans). Moja žena insistira da postavljanje raketa bude na našem balkonu, ali se stvar iskomplikovala jer deo balkona nije legalizovan i onda ta rakete ne može na balkan, a imamo guske koje ste videli na plakatu – kazao je Kusturica.

Kusturica je tokom nedavne posete Moskvi razgovarao sa pa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

–  Sa predsedikom Rusije razgovarao sam juče u Moskvi, tokom proslave 10 godina TV kanala „Raša Tudej“ o širokom krugu tema, ponajviše o ruskoj bazi na Balkanu, odnosno u Srbiji. Ja sam mu predložio da postavi ruske rakete u mom dvorištu – rekao je ranije Kusturica za “Iskru”, a preneli su mediji u Srbiji.

Na pitanje u kojoj fazi je film Mlečni put Kusturica je rekao da je u “poodmakloj fazi”.

– Mlečni put je smontiran i nedostaje nam još desetak dana snimanja u studiju da bi bio kompletiran. Ali bi trebalo da stignemo za Kan ove godine – kazao je on.