SVIRAJU SVUDA, ALI OVDE SE UVEK VRATE: Dragi Šestić otkriva zašto “Mostar Sevdah Reunion” voli BEOGRAD!

Dragi Šestić
Dnevno.rs/ A. Lazić

Poznati bend 'Mostar Sevdah Runion' gostovao je sinoć pred beogradskom publikom u Sava Centru. Tim povodom ekipa Dnevno.rs iskoristila je priliku da porazgovara sa producentom i idejnim tvorcem 'Mostar Sevdah Reuniona', Dragim Šestićem.

 

Nakon sinoćnjeg koncerta u Sava Centru, gde su muzičari iz benda ‘Mostar Sevdah Reunion’ svojim najfinijim notama, energijom i glasom prosuli sevdah poput bisera među beogradsku publiku niko nije ostao ravnodušan. I dok je Sava centar zbog ‘Što te nema’, ‘Vranjanke’ i ‘Moj dilbere’ “pado u dert”, uz taktove ‘Put putuje Latif aga’ i ‘Čudna jada od Mostara Grada’ bilo je osmeha pomešanog sa suzama. Sve u svemu, jedno fenomenalno veče koje će publika dugo pamtiti!

Ekipa portala Dnevno.rs je nakon ovog magičnog događaja iskoristila priliku da porazgovara sa idejnim tvorcem i producentom ‘Mostar Sevdah Reuniona’ Dragim Šestićem.

Za osamnaest godina koliko je prošlo od prvog CD-a grupe, ‘Mostar Sevdah Reunion’ nije se mnogo toga promenilo u bendu, sem što su evoluirali i shvatili da su za to vreme sarađivali sa zavidnim brojem muzičara. Od kojih je svako ostavio trag na svoj način.

– Ostarilo se, došlo se do muzičke evolucije. Za tih 18 godina sarađivali smo sa preko 50 vrsnih muzičara – priča Dragi Šestić i dodaje da su od stare postave tu bubnjar Senad Trnavac i gitaristi Miša Petrović i Sandi Duraković.

Kao pioniri savremene sevdlinke, koji su prvi počeli da skidaju prašinu zaborava sa sevdah nota, ponosni su što su svojim primerom bili inspiracija mnogim umetnicima koji su posle njih pokrenuli mnoge slične projekte.

Mi jesmo bili među prvima. Mi smo ti čiji je primer inicirao mnoge projekte kasnije, hteli to neki da priznaju ili ne. Kada sam pokrenuo taj projekat moja želja je bila da sevdah otrgnem od zaborava, da mu udahnem neki novi život i da ga približim mlađim generacijama, ali i zapadu – iskren je Dragi.

Naš sagovornik sevdalinku smatra večnom inspiracijom i priča da od raspoloženja zavisi koja mu sevdalinka u nekom trenutku prija. Ipak, ističe da postoji jedna za koju je posebno vezan.

– Sevdalinka je meni večna muzička inspiracija. Nisam neki pevač, i u zavisnosti od raspoloženja zavisi koju slušam ili zapevam. Ali, izdvojiću sevdalinku ‘Mostarski dućani’. To je sevdalinka koju smo među prvima uradili. Svaki put kad nastupamo u velikim dvoranama i kad počnu prvi taktovi ove sevdalinke stane mi duša, ostanem bez daha. To je ta, to je Mostar – opisuje nam slikovito Dragi, onako kako to samo može neko iz Šantićevog grada.

 

Njihovi nastupi su sve češći pred beogradskom publikom i svaki put se ovi Mostarci u Beogradu osećaju kao kod kuće.

Beograd je balkanska metropola u kojoj se mi jako dobro osećamo, jer tu često nastupamo. Za dve godine imali smo četiri nastupa pred beogradskom publikom. Ovde se zaista osećamo kao kod kuće, beogradska publika nas voli i dobro su nas prihvatili – priča nam šarmantni Hercegovac i ističe da vole da dođu u Beograd.

Mostar Sevdah Reunion upravo je završio snimanje novog CD-a, na kom se nalazi veliko iznenađenje.

– Pre dve nedelje završili smo album sa našim specijalnim gostom Milutinom Sretenovićem Sretom, koji je široj javnosti poznat kao učesnik takmičarskog šou programa ‘Nikad nije kasno’. Reč je o neverovatnom CD – u. On je veliko iznenađenje za našu publiku. Milutin poseduje takav glas, da će za njega vrlo brzo čuti ceo svet – ističe sa oduševljenjem Dragi Šestić.

Planovi ovog fantastičnog benda, sem novih muzičkih izdanja, uključuju i nastupe širom sveta.

– Što se planova tiče, ovaj CD  koji smo snimili ulazi u završne pripreme, a nakon toga u planu su još dva CD-a vezana za sevdah. Jedan je konceptulan, dok će drugi biti malo slobodniji. Takođe, što se nastupa tiče, imamo dosta poziva za letnje festivale u Španiji, Francuskoj, a postoji i mogućnost početka turneje u Skandinaviji – zaključuje Dragim Šestić.