DA SE ZNA! Filmovi koje su radile žene biće OZNAČENI OVAKO

frated
f-rated/ promo

Najveća onlajn filmska baza podataka, IMDB, prihvatila je inicijativu za uvođenje oznake F (F-rated) koja će isticati ostvarenja na kojima su žene reditelji, scenaristi ili glumice.

 

Oznaku je 2014. osmislila izvršna direktorka Filmskog festivala u Batu, Holi Tarkvini, kako bi “podržala žene na filmu i promenila priče koje gledamo na velikom ekranu”.

Inspiracija za to bio joj je Bekdel test koji je osmislila animatorka Alison Bekdel da odredi da li neko fiktivno delo ima scenu u kojoj dve žene razgovaraju o nekoj drugoj temi sem o muškarcima.

Prema klasifikaciji Tarkvinijeve, film dobija oznaku F ako je u režiji ili pisanju scenarija učestvovala najmanje jedna žena ili ako su u njemu složeni ženski likovi koji značajno doprinose naraciji. Filmovi koji zadovoljavaju sva tri kriterijuma dobijaj trostruku F oznaku.

Ovo klasifikovanje već je prihvatilo preko 40 bioskopa i filmskih festivala a tim putem krenuo je i IMDb, dodavši oznaku F na blizu 22.000 naslova u svojoj bazi.

Ovo je veoma važno jer filmovi o ženama i oni koje su radile žene dobijaju značajno manje prostora za promociju, pa im je samim tim teže da dopru do publike – rekla je Tarkvinijeva za Gardijan.

Uprkos sve široj primeni njene ideje, Tarkvinijeva kaže da ima još mnogo toga da se uradi ne bi li žene bile prisutnije u fimskoj industriji.

Nadam se da će oznaka F vremenom postati suvišna, kada priče koje budemo gledali u bisokopima počnu sve više da odražavaju našu kulturu i svakodnevni život i kada polovina njih bude o ženama, ispričana od strane žena – zaključila je Tarkvinijeva.