KONKURS ZA NAJTEŽI POSAO NA SVETU: Ovde ne postoji radno vreme, a primaju se samo NAJSAVRŠENIJI!

SOS Dečija sela Srbija
SOS Dečija sela Srbija

Više od 220 miliona dece u svetu odrasta bez roditelja ili drugog adekvatnog oblika brige. U Srbiji je oko 6.000 dece koja rastu u hraniteljskim porodicama ili domovima za decu i mlade.

 

SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama, od 2005. godine, kroz svoj osnovni program – SOS Dečije selo Kraljevo, pomažu da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim porodicama i domu punom ljubavi.

SOS Dečije selo Kraljevo predstavlja jedinstven koncept brige o deci bez roditeljskog staranja, koji deci pruža mogućnost da odrastu u brižnom porodičnom okruženju, u SOS hraniteljskim  porodicama.

SOS Dečije selo je mreža od 14 hraniteljskih porodica koje čine SOS majke/hraniteljice i deca, koja su ovde našla novi dom, u kojem odrastaju sa SOS roditeljem  i biološkom i SOS braćom i sestrama. Velika prednost za decu bez roditeljskog staranja koja dolaze iz velike biološke porodice je činjenica da braću i sestre nikada ne razdvajaju, već oni nastavljaju svoj život zajedno u novoj porodici, što predstavlja ključnu prednost u odnosu na druge oblike zaštite. 

U proteklih 12 godina, brinuli su o 130 mališana svih uzrasta, iz cele Srbije. Danas su neki od njih uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život.

Ljudi iz SOS dečijih sela veruju da svako dete treba da ima brižnog roditelja i da odrasta s braćom i sestrama, u sopstvenoj kući, i podsticajnom okruženju. Na ovom načelu se temelji porodični pristup u SOS Dečijim selima.

– Živimo život kao i sve druge porodice. Jedni drugima pomažemo, dogovaramo se, planiramo razna putovanja, smejemo se, plačemo, živimo život. Jedan dan koji za neku porodicu traje dugo, za nas je prilično kratak – kaže Biljana Momčilović koja, kao SOS mama trenutno brine o šestoro dece u SOS Dečijem selu Kraljevo.

 

Zanimanje SOS hranitelja/roditelja nije samo posao. To je poziv, koji podrazumeva život u SOS Dečijem selu, u porodičnim kućama, zajedno sa decom, i celodnevnu brigu o deci bez roditeljskog staranja. SOS roditelj gradi blisku vezu sa svakim detetom koje mu je povereno, pruža sigurnost, ljubav i stabilnost  neophodne za odrastanje i razvoj svakog deteta.

Pored toga, SOS roditelj usmerava razvoj dece, vodi domaćinstvo, i prepoznaje i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju. Brine o deci 24 sata, svih 365 dana u godini, radeći sve ono što rade svi drugi roditelji, i mnogo više, jer treba stvoriti i održati nove veze i bliskost sa decom koja nisu biološki vezana za SOS roditelje i koja, veoma često, imaju tešku životnu priču i traumatska iskustva.

– To nije samo posao. Moj život je bogatiji za 7 – 8 članova porodice. Kada padnem i osećam da ne mogu više, oni su ti koji me podignu da idem dalje – ističe SOS mama Biljana.

SOS roditelj može postati samo ona osoba koja je spremna  da svoj život posveti  brizi o deci, da im pruži novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i podršku za pravilan razvoj svih potencijala. Mora biti fleksibilna, tolerantna, posvećena, ali i odlučna, dosledna u adekvantim vaspitnim metodama, istrajna u vaspitavanju dece i mladih i pružanju podrške i onda kada je to veoma zahtevno i teško. Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.

Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani kandidati se uključuju u  edukaciju, koja se sastoji od teoretske i praktične obuke. Takode, oni treba da budu spremni da se presele i žive u porodičnim kućama u SOS Dečijem selu u Kraljevu.

SOS roditelj može biti i u braku, tada je važno da drugi bračni partner takođe ima motivaciju i ispunjava uslove za ovakvu vrstu života i brige o deci. Ako imaju svoju decu, bitno je da je cela porodica spemena da prihvati nove mališane i da zajedno žive kao jedna velika porodica.

SOS roditeljima u svakodnevnoj brizi o deci pomoć pružaju SOS tete – porodične asistentkinje, koje im pomažu u svim obavezama koje se tiču vođenja domaćinstva i dečijeg odgoja  i brinu o deci, tako što provode određeni broj sati nedeljno u SOS porodici. Takođe, SOS porodice imaju kontinuiranu stručnu podršku psiho-pedagoškog tima, koji čine savetnici za hraniteljstvo, psiholog, socijani radnik, pedagog, kao i eksterni saradnici: logoped, psiho-terapeut, profesori i volonteri.

SOS Dečija sela Srbija trenutno su u potrazi za SOS roditeljima i SOS tetama. Zainteresovani kandidati mogu se informisati o konkursu i na njega prijaviti preko ovog sajta ili poslati svoju biografiju i motivaciono pismo na adresu SOS Dečije selo, Ul. Prvomajska br. 46-A, 36000 Kraljevo, faksom: (036) 375 468 ili elektronski na mejl [email protected].