LETOVANJE ZA SVAČIJI DŽEP: I ove godine za odmor u Srbiji možete iskoristiti VAUČER!

Šešir Bazen More
Pixabay.com

Pripreme za letnju turističku sezonu uveliko traju, a u Srbiji se i ove godine može letovati uz vaučer.

 

Planirano je da do 15. oktobra, određenim kategorijama stanovništva koje ispunjavaju uslove, bude podeljeno 60.000 vaučera, mnogo više nego prošle godine, za šta je država izdvojila 300 miliona dinara.

Na odmor sa vaučerima, vrednim 5.000 dinara najčešće putuju penzioneri i zaposleni čije su plate do 60.000 dinara. Najtraženije destinacije su Prolom i Lukovska banja, Zlatibor, Banja Koviljača, i Kopaonik.

Pomoćnik direktora Prolom banje Slaviša Jovanović rekao je da je taj podsticaj značajan za Tolplički kraj gde se nalaze Prolom i Lukovska banja jer sa povećanjem broja turista ostaje više novca za nove investicije, gradnju hotela i infrastrukture koja je, kako kaže, u dosta lošem stanju.

Najviše stanodavaca koji primaju goste sa vaučerima je u Sokobanji, koja čuva prvi srpski vaučer iz 1837. godine, kojim je knez Miloš uputio u tu banju svog oficira na lečenje.

Ako želite da sa vaučerima boravite u privatnom smeštaju na primer u Niškoj banji, to nećete moći ni ove godine jer se Niška banja kao gradska opština ne nalazi na spisku onih centara gde vaučere možete da koristite. To je svojevrsno upozorenje i za goste ali i za stanodavce u Niškoj banji.

– Mi i dalje imamo upite za Nišku banju iako se ne nalazimo na vaučerima, ljudi se raspituju i to je zaista bila dobra prilika da se Niška banja razvije – kaže za RTS Zorica Đorđević, turistički vodič iz Niške banje.

– Kada platite usluge smeštaja vaučerom, morate da zakonski prijavite gosta, da se otkuca fiskalni isečak, da se državi prenese porez na prihod od nepokretnosti ali i da se prenese boravišna taksa lokalnoj samoupravi – kaže direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje Ljubinko Milenković.

Korišćenje vaučera podrazumeva najmanje pet dana boravka u mestu, i njihovu realizaciju najkasnije do 25. novembra.

Vojkan Nikodijević iz Soko info rekao je da prvo mora da se odredi datum dolaska i datum odlaska, minimum pet noćenja, i da se rezerviše smeštaj.

– Kada se to uradi onda stanodavac, odnosno ugostitelj, šalje gostu potvrdu o rezervaciji smeštaja za tačno utvrđeni termin da bi turista mogao da uđe u proceduru dobijanja vaučera – objasnio je Nikodijević.

Ako još uvek ne znate kuda sa vaučerima ove godine, spisak oko 700 objekata širom Srbije nalazi se na sajtu Ministarstva turizma.