POČINJE PRIMENA NOVOG ZAKONA: Od 1. juna ovi ljudi će biti IZBAČENI IZ SVOJIH KUĆA!

Sud
Foter:ssalonso / photo on flickr

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji će početi da se primenjuje od 1. juna, predvidja momentalno iseljavanje nasilnika iz porodice, izjavila je koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

 

Kako je rekla Vesna Stanojević, u Srbiji je ove godine ubijeno 13 žena i jedno dete, a tek smo u maju mesecu. Prošle godine je ubijena 31 žena i četvoro dece.

Ona je rekla gostujući na RTS-u da će po tom zakonu biti sve mnogo strože za nasilnike nego što je bilo do sada i dodala da je i Porodični zakon iz 2005. godine predviđao iseljavanje nasilnika, ali da se to retko primenjivalo.

Policija će biti ovlašćena da iseli nasilnika iz stana kada se dešava nasilje i kada neko to prijavi. Svi imamo obavezu da prijavimo – rekla je Stanojević.

Ona je dodala da prijava može biti anonimna i da će prijavljivanje nasilja u porodici biti zakonska obaveza svih nas.

Kada policija konstatuje da postoje povrede ima ovlašćenje da iseli nasilnika odmah bez obzira na vlasništvo nad tim stanom i on neće moći da se vrati sve dok se ne završi sudska procedura odnosno izriče se zabrana prilaska, navela je Stanojević.